;
Politika

BM Genel Sekteri Guterres’ten Küresel Ortaklık Çağrısı

BM Genel Sekreteri António Guterres koronavirüs ve iklim değişikliğini ele almak ve Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları’na (SKA) ulaşmak için küresel bir ortaklık çağrısında bulundu.

BM Genel Sekreteri, Kore Cumhuriyeti’nin Seoul kentindeki 2021 P4G zirvesinin açılış günü için bir video mesajında, dünyanın COVID-19’u yenmek, SKA’lara ulaşmak ve iklim değişikliğini ele almak için küresel bir ortaklığa ihtiyaç duyulduğunu söyledi.

Yeşil Büyüme ve Küresel Hedefler için Ortaklık 2030 (P4G) etkinliği, pazar temelli ortaklıkları güçlendirmeyi ve üst düzey siyasi ve özel sektör eylemlerini bir araya getirmeyi amaçlıyor. Somut etki adına yatırımları harekete geçirmek için Devlet Başkanlarını, CEO’ları ve sivil toplum liderlerini ortak bir eylem gündemi etrafında topluyor.

Emisyon Açığı

António Guterres, 2050 itibarıyla net sıfır emisyon elde etme taahhütleri olmasına rağmen, emisyon açığını kapatmak ve SKA’lara ulaşmak için “hâlâ yapılacak çok şey” olduğunu ifade etti.

Tüm ana yayıcılara yeni Ulusal Katkı Beyanlarını (NDC) sunmaya, 2050 itibarıyla net sıfır emisyon taahhüt etmeye ve “en önemlisi” bu hedefe ulaşmak için politika ve programları uygulamaya koyma çağrısını yineledi.

“İklim değişikliğiyle doğrudan mücadele etmek, istihdam açısından zengin bir iyileşmeyi sağlarken, en savunmasız insanları bir sonraki krizden korumaya yardımcı olacak” dedi ve şu anda ilk önceliğin yeni kömür santralı planlarını durdurmak ve  2040 itibarıyla kömür kullanımından tamamen çekilmek olduğunu hatırlattı.

Ayrıca Genel Sekreter, tüm uluslararası kömür finansmanını durduracağını duyurduğu için Kore Cumhuriyeti’ni övdü ve diğer hükümet ve özel sektör kuruluşlarını da aynısını yapmaya teşvik etti.

Finansman ve Adaptasyon Boşlukları

Guterres, “finans ve uyum boşlukları” konusundaki endişesini de dile getirdi. Gelişmiş ülkelerin iklim eylemi çabalarına ve halihazırda küresel ısınmanın sonuçlarından muzdarip olan savunmasız toplulukları desteklemeye yönelik 100 milyar dolarlık yıllık taahhüdü henüz yerine getirmediğini söyledi.

Ayrıca, küresel olarak her üç kişiden birinin hâlâ erken uyarı sistemleri tarafından yeterince kapsanmadığını ve iklim acil durumu nedeniyle yerinden edilenlerin %80’ini oluşturan kadın ve kız çocuklarının iklim kriziyle mücadeleye yönelik kararların dışında tutulduğunu da açıkladı.

Guterres, “Adaptasyon ve dayanıklılık konusunda acilen bir atılıma ihtiyacımız var” diye ekledi ve tüm bağışçı ülkelerden finansal taahhütlerini önemli ölçüde artırmalarını istedi.

Guterres, birileri “hayatta kalma mücadelesi” verirse bunun küresel bir ortaklık olmayacağı konusunda uyardı ve bunun COVID-19, aşıların dağıtımı ve iklim acil durumu için geçerli olduğunu söyledi.