;
Ekonomi

BM Genel Sekreteri: “Pakistan’ın Toparlanması için Milyarlarca Dolar Harekete Geçmeli”

bm genel sekreteri

BM Genel Sekreteri, küresel liderlerin iklim değişikliği konusundaki eylemsizliği nedeniyle hayal kırıklığı yaşadığını söyledi. 

BM Genel Sekreteri Antonio Guterres, küresel liderlerin eylemsizliği ve Pakistan’ı vuran büyük seller gibi iklim acil durumlarına karşı koymak için uluslararası yatırım eksikliği nedeniyle hayal kırıklığına uğradığını söyledi.

Cenevre’de düzenlenen “İklime Dayanıklı Pakistan” isimli konferansta sel felaketinin ardından yeniden inşa çabaları üzerine konuşan BM Genel Sekreteri Antonio Guterres, ülkenin iklim kaosunun ve küresel finansal sistemin kurbanı olduğunu söyledi. Guterres, Pakistan’daki yıkıcı sellerin ardından yeniden inşa çabaları dahilinde 16 milyar dolarlık yardım çağrısında bulundu.

İslamabad, iklim felaketlerinin bedelini kimin ödeyeceği konusunda önemli bir test olması beklenen davada destek ararken, yaklaşık 40 ülkeden yetkililer, özel bağışçılar ve uluslararası finans kuruluşları Cenevre’de bir araya geldi.

Guterres açılış konuşmasında, “Pakistan halkının kahramanca tepkisini kendi çabalarımızla ve büyük yatırımlarla desteklemeyiz” dedi ve selleri “muazzam ölçekte bir iklim felaketi” olarak nitelendirdi.

“Pakistan, iklim kaosu ve ahlaki açıdan iflas etmiş bir küresel finansal sistem tarafından iki kez mağdur edildi” derken, gelişmekte olan ülkeler için borç hafifletme ve finansmana erişim için yaratıcı yollar arama çağrısında bulundu.

Pakistan’ın enerji ve gıda gibi ithalat için ödeme yapma ve yurtdışındaki devlet borç yükümlülüklerini yerine getirme kabiliyetine ilişkin artan endişeler arasında ek finansman çok önemli. Pakistan Maliye Bakanı, Cenevre toplantısının oturum aralarında Uluslararası Para Fonu heyetiyle görüşecek.

Pakistan Başbakanı Shehbaz Sharif, önümüzdeki üç yıl içinde 8 milyar dolara ihtiyacı olduğunu söyleyerek yeni bir “gönüllüler koalisyonu” çağrısında bulundu. İslamabad paranın geri kalanını kendisini sağlayacak.

Toplantıda, “Ekonomimize güç vermesi ve 21. yüzyıla insan güvenliğine yönelik bu tür aşırı risklerden korunan bir gelecekle yeniden girmesi gereken insanlar için cankurtaran halatı istiyorum” dedi.

Haber Merkezi

İklim Haber - Haber Merkezi