;
Politika

BM Genel Sekreteri: “Kargaşa İçindeki Bir Dünyada Yaşıyoruz”

BM Genel Sekreteri António Guterres, COVID-19, iklimde yaşanan bozulma ve ırkçı adaletsizlikten artan eşitsizlikler nedeniyle kargaşa içinde bir dünyada yaşadığımızı söyledi. 

Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri António Guterres, COVID-19’dan iklimde yaşanan bozulmaya ve ırkçı adaletsizlikten artan eşitsizliklere kadar kargaşa içinde bir dünyada yaşadığımızı belirtti.

Guterres, “Aynı zamanda, 75’inci yıl dönümü kutlanan Birleşmiş Milletler Şartı’nda kendini bulan ebedi bir vizyona sahip uluslararası toplumuz. Eşitlik, karşılıklı saygı ve uluslararası iş birliği değerleri temelinde söz konusu vizyon bizleri, insan hayatı ve dünya için korkunç sonuçları olabilecek Üçüncü Dünya Savaşı’ndan kurtarmaya yardımcı oldu” dedi.

Bugünkü ortak mücadelemizin söz konusu kolektif ruhu kanalize ederek içinde bulunduğumuz zorlu zamana karşı elimizden geleni yapmak olduğunu belirten Guterres şunları söyledi: “Salgın, hem ülkeler ve toplumlar içindeki hem de ülkeler arasındaki açık, ciddi ve sistematik eşitsizlikleri ortaya koydu. Daha geniş anlamda ise dünyanın sadece sağlık alanındaki değil iklim krizine verilen yanıttaki, siber alandaki yasaya aykırılıklardaki ve nükleer silahların çoğalması riskindeki kırılganlıklarının altını çizdi. Her yerde insanlar siyasi yapılara ve kurumlara olan inançlarını kaybetmeye başladı.”

İçinde bulunduğumuz acil durumun diğer birçok büyük insani kriz nedeniyle katlandığını söyleyen BM Genel Sekreteri bunlara örnek olarak devam eden veya yoğunlaşan çatışmaları; evlerinden kaçmak zorunda olan insanları; Afrika ve Güney Asya’da çekirge sürülerini; Güney Afrika ve Orta Amerika’da artan kuraklığı ve jeopolitik gerginlikleri gösterdi.

Guterres, bu kırılganlıkların ortasında dünya liderlerinin mütevazı olmalarını ve birlik ve dayanışmanın hayati önemini kabul etmelerini tavsiye etti.