;
Ekonomi Politika

BM, Enerji Eylem Planı’nı Başlattığını Duyurdu

Plan, 2025’e kadar yenilenebilir enerji ve enerji verimliliği alanlarında 30 milyon iş yaratılmasını hedefliyor.

BM Genel Sekreteri Antonio Guterres’in Başsözcüsü Stephane Dujarric, BM’nin 2030 yılına kadar herkes için temiz ve düşük maliyetli enerji elde edilmesi amacıyla Enerji Eylem Planı’nı başlattığını açıkladı.

Dujarric planın, BM’nin 30 kuruluşunun ve uluslararası örgütlerin, geçen Eylül ayındaki BM Yüksek Düzeyli Enerji Diyaloğu toplantısında verdikleri büyük taahhüdü yerine getirmek için atacağı kolektif eylem adımlarını içerdiğini söyledi.

Dujarric bu taahhüdün 500 milyon insanın daha elektriğe ve 1 milyar insanın daha temiz yemek yapma çözümlerine erişimi ile 2025’e kadar yenilenebilir enerji ve enerji verimliliği alanlarında 30 milyon iş yaratılmasını içerdiğini söyledi.

Sözcü Dujarric, 2030 yılına kadar temiz ve düşük maliyetli enerji sağlayabilmenin, iklim acil durumuna çözüm bulmak ve 2050 yılına kadar net sıfır emisyona ulaşmak için kritik önemde olduğunu belirtti.

Sözcü Dujarric, yeni Enerji Kompakt Eylem Ağı oluşumunu da duyurdu. Oluşumun amacı, temiz enerji hedefleri için destek arayan hükümetleri, enerji kompaktları aracılığıyla taahhütleri desteklemek için, 600 milyar doların üzerinde destek sözü veren hükümetler ve işletmelerle buluşturmak.

BM, Nijerya ve Şili’nin başkenti Santiago’da enerji erişimini ve geçişini desteklemek için koalisyonlar kurulduğunu bildirdi.