;
Ekonomi

BlackRock İklim Değişikliği Konusunda İkiyüzlülükle Suçlanıyor

İklim değişikliğinin finans dünyasını yeniden şekillendirebileceğini söyleyen BlackRock, Avustralyalı iki petrol şirketinin iklim hedefi önergelerine destek vermemesi üzerine ikiyüzlülükle suçlanıyor.

Haber: Attracta Mooney

Çeviri: Çisil Sevinç

Birkaç ay önce küresel ısınmanın piyasalara daha önce deneyimlenmemiş boyutta bir tehdit  oluşturduğunu açıklamasına rağmen iki büyük Avustralya petrol şirketinin çevre önergelerine destek olmayı reddeden BlackRock, çifte standart yapmakla suçlanıyor.

6.5 trilyon dolarlık fon yöneticisinin yıllık toplantılarındaki oy kayıtları, CEO Larry Fink’in Ocak ayında şirketlere gönderdiği mektupla birlikte yakından incelenmeye başlandı.

Fink bahsedilen mektupta, yatırım süreçlerinin odak noktasına sürdürülebilirliğin getirileceğini ve iklim değişikliğinin finans dünyasının yeniden şekillenmesine sebep olabileceğini açıklamıştı.

Ancak eleştirilere göre, Woodside Energy ve Santos adlı petrol şirketlerinin Paris Anlaşması hedeflerine uyabilmek adına getirdiği önergeleri desteklemeyi reddeden varlık yöneticisinin iklim değişikliği ile mücadele hakkında söyledikleri yalnızca sözde kaldı.

BlackRock’ın tutumu, diğer yatırımcılardan farklı oldu.

%43’lük kesim Santos’un Paris Anlaşması hedeflerine uygun önergeleri getirmesini desteklerken, Woodside’da da %50’den fazlalık kesim benzer önergeler lehine oy kullandı. Santos’un aldığı destek, küresel olarak sunulan hedef bazlı önergelerin şimdiye kadar aldığı en yüksek oran oldu.

Bu güçlü destek, Avustralya’da felaket seviyesinde yaşanan ve onlarca insanın ölümüne yol açan orman yangınlarının ardından geldi. Yangınlar aynı zamanda büyük yatırımcıların şirketleri iklim değişikliği konusunda sorumlu tuttuğu gerçeğini de aydınlatmıştı.

İki şirketin de hedef önergelerini dosyalayan avukatlık kuruluşu Kurumsal Sorumluluk Avustralya Merkezi CEO’su Brynn O’Brien, “Larry Fink’in şirketinin iklim yeterlilik belgeleri hakkında konuşacak çok şeyi var ancak gösterecek hiçbir şeyi yok. BlackRock’ın yaşanılabilir bir gezegene destek olacağına karar vermesi için gerekli süre çoktan doldu. Harcayacak bir 12 ayımız daha yok” şeklinde konuştu.

BlackRock, ret oylarının petrol şirketleriyle yaptıkları görüşmeler ve yatırımcıların endişeleri sonucu geldiğini ve gelecek sene benzer önergeleri destekleyebileceğini belirtti.

Varlık yöneticisi, Avustralya’daki oylar dışında, bu yıl 25 bireysel müdürü ve çevresel kaygılardan dolayı Finlandiya’daki Fortum’un ve ABD’deki Ulusal Yakıt Gazı Şirketi’nin sunduğu iki önergeyi reddettiklerini açıkladı.

Varlık yöneticisi, iklim önergelerinin altında yatan hedefleri desteklediğini ancak “kapsam 3” ya da müşteri emisyonları konusunun endişe verici olduğunu söyledi ve ekledi: “Kapsam 3 hedeflerinin tanımlanması ve hayata geçirilmesi zaman alacak.”

Ancak O’Brien’a göre, BlackRock’ın oyları, Avustralya orman yangınlarının sektörü soktuğu acil duruma rağmen hâlâ farkındalık oluşmadığının bir göstergesi.

Shell ve Total gibi Avrupalı petrol şirketlerinin yakın zamanda düzenleyeceği yıllık toplantılar için iklim hedefi önergelerini dosyalayan Follow This’in kurucusu Mark van Baal, BlackRock’ın yönetim ve iklim değişikliği arasında kaldığında neredeyse her zaman yönetimi seçtiğini vurguladı.

Van Baal, “Fink’in mektubu ile oylaması arasındaki uyuşmazlıklar giderek artıyor” dedi.

O’Brien, BlackRock’ın iklim bazlı lobicilik önergelerini desteklememesini meşrulaştırmak için şirketlerin sektör birliği üyeliğini gözden geçireceği üzerine kamuya açık taahhütlerde bulunduğunu öne sürdüğünü, ancak iki şirketten de böyle bir açıklama gelmediğini söyledi.

BlackRock ise bu konuda yorum yapmayı reddetti.

Enerji Ekonomileri ve Finansal Araştırmalar Enstitüsü adlı düşünce kuruluşunun enerji finansı çalışmaları müdürü Tim Buckley, BlackRock’ın yeni odağını sürdürülebilirlik olarak belirlemesinin hoş karşılandığını ancak bu kararın daha büyük eylemlerle desteklenmesi gerektiğini söyledi.

Buckley konuşmasını, “BlackRock’a bu konuda tepki gösterilmesi gerekiyor, böylece ilerleme kat edebilirler çünkü yatırımcıların isteği bu yönde” şeklinde sonlandırdı.

Yazının aslına buradan ulaşabilirsiniz.

Haber Merkezi

İklim Haber - Haber Merkezi