;
Politika

Bitlis’teki Arin Gölü Kuraklığın Pençesinde  

Arin Gölü

Bitlis’in Adilcevaz ilçesinde “kuş cenneti” olarak bilinen Arin Gölü, aşırı kuraklık nedeniyle her geçen gün küçülüyor. Bölgedeki aktivistler durumu “içler acısı” olarak tarif ediyor.   

Dikkuyruk, uzunbacak, kızılbacak, Van Gölü martısı, karabaş martı, angıt, kılıçgaga, kaşıkgaga ve küçük batağan gibi onlarca kuş türünün yaşadığı ve ürediği Arin Gölü, son yıllarda tamamen kuruma tehlikesi ile yüz yüze. İklim krizi ve kuraklığın yanı sıra tarımsal sulama, çekilmeyi daha tehlikeli boyutlara vardırıyor.

Her geçen gün alan kaybeden göle dikkat çekmek isteyen Van Gölü aktivistleri, kurumaya yüz tutan Arin Gölü için yürüdü. 26 aktivist, Adilcevaz ilçesindeki Arin Köyünden başlayıp Aydınlar Köyüne kadar 15 kilometre yürüdü. Burada pankartlar açan dernek üyeleri, acil tedbirlerin alınması gerektiğini ifade etti.

Etkinlikle ilgili İklim Haber’e konuşan Cemal Yıldırım, göldeki kurumanın son yıllarda arttığını, çekilmenin 200 metreyi aştığını ifade etti. Yıldırım, “Son birkaç yıldır bu göle dikkat çekmeye çalışıyoruz. Geçtiğimiz yıl da gitmiştik. 15 km boyunca yürüdük. Son yıllarda kuraklık hat safhada. 200 metreyi aşan bir çekilme var. Geçen yıl ile bu yıl arasındaki çekilme çok daha bariz. Vahşi sulama, iklim krizi ve ağaçlandırmadaki eksiklikler bu çekilmeyi hızlandırıyor. Korkutucu ve vahim bir tablo var” sözlerini kullandı.

“Canlı Yaşamı Tehdit Altında”  

Yıldırım, böyle devam etmesi durumunda gölün 5 yıl sonra tamamen kuruma tehlikesi taşıdığını ifade etti ve şu sözleri kullandı; “Bu hızla devam ederse 5 yıl sonra göl yok olacak. Aynı zamanda birçok kuşun yaşam ve üreme alanı. Ekoksistem için büyük önem taşıyan bir yer. Bu kuruma ile beraber canlı yaşamı için de tehdit taşıyor. Acil önlemlerin alınması lazım. Tarım politikalarının değişmeli. Vahşi sulama bitirilmeli ve ağaçlandırılma çalışmalarının başlatılması lazım” dedi.

Daha önce keyif alarak gittikleri Arin Gölü’ndeki durumun şu sıralar içler acısı olduğunu ifade eden Yıldırım, “Aktivistler olarak daha evvel keyif alarak gittiğimiz yerden acı duyarak döndük. Durum içler acısı. Aynı sorun Van Gölü için de söz konusu. Havzada 6 binin üzerinde su kuyusu var. Bu büyük bir su israfı anlamına geliyor. Van Gölü de tehlikede. Arin Gölü için tehlike büyük. Kuş cenneti olan bu yere dikkat çekmek istiyoruz” şeklinde konuştu.