;
Politika

Birpınar: “Türkiye, Guterres’in İklim Planı Çağrısına Cevap Verdi”

Çevre ve Şehircilik Bakan Yardımcısı ve İklim Değişikliği Başmüzakerecisi Prof. Dr. Mehmet Emin Birpınar, Türkiye’nin, Guterres’in BM İklim Eylemi Zirvesinden önce, hükümetlerin “planlarının kısa bir özeti veya bir göstergesini” gönderme çağrısına yanıt verdiğini sosyal medyadan duyurdu. Yanıtın içeriği ise bilinmiyor.

Paris Anlaşması’ndan bu yana en önemli iklim zirvesi olarak görülen Birleşmiş Milletler İklim Eylem Zirvesine iki aydan kısa bir süre kaldı. BM Genel Sekreteri Antonio Guterres geçtiğimiz haftalarda devlet başkanlarına birer mektup göndererek 2050’ye kadar karbon nötr hedefine ulaşmak için gerekli planları hazırlamalarını talep etmiş ve hükümetleri 7 Ağustos’a kadar New York’taki İklim Eylem Zirvesinde sunmaları beklenen “planların kısa bir özeti veya bir göstergesini” göndermeye davet etmişti.

Çevre ve Şehircilik Bakan Yardımcısı ve İklim Değişikliği Başmüzakerecisi Prof. Dr. Mehmet Emin Birpınar, CHP Genel Başkan Yardımcısı Gülizar Biçer Karaca’nın sorularına sosyal medyadan verdiği yanıtta, Türkiye’nin Guterres’in BM İklim Eylemi Zirvesinden önce, hükümetlerin “planlarının kısa bir özeti veya bir göstergesini” gönderme çağrısına yanıt verdiğini açıkladı.

Geçtiğimiz Cumartesi günü İstanbul’daki sağanak yağışlardan sonra twitter’dan açıklama yapan Prof. Dr. Birpınar “İklim değişikliği bir gerçektir. Ve insanoğlu kendi eliyle doğal dengeyi bozdu. Şimdi sonuçlarına katlanmak zorunda. Birinci hedef can ve mal kayıplarını önlemek. Ekonomik zararları minimuma indirmek diğer bir hedef” dedi.

Bu tweete cevap veren CHP Genel Başkan Yardımcısı ise Birpınar’a, “Paris İklim Anlaşması TBMM’de ne zaman onaylanacak?”, “BM tarafından BM İKLİM ZİRVESİ için 7 Ağustos’ta kadar istenilen planların kısa bir özeti gönderildi mi?”, “Göndermeyen ülkelerin söz hakkı bulunmadığını biliyor musunuz?” ve “TBMM de iklim değişikliğinin boyutları ve alınması gereken önlemler konusunda verdiğimiz araştırma komisyonu kurulması önerisinin AK PARTİ ve MHP oyları ile reddedilmesini nasıl değerlendiriyorsunuz?” sorularını yöneltti.

Bunun üzerine Bakan Yardımcısı, “Evet gönderildi. Aylardır üzerinde çalışıyoruz. Paris Anlaşması müzakereleri devam ediyor” şeklinde cevap verdi. Ancak Prof. Dr. Birpınar’ın gönderildiğini belirttiği belgenin içeriği bilinmiyor.