;
Bilim

Birleşik Krallık’taki Su Kuşları %25 Azaldı

İngiliz Ornitoloji Vakfı’nın yürüttüğü Sulak Alan Kuş Araştırması’na göre, Birleşik Krallık’taki su kuşu popülasyonlarında azalmalar gözlemlendi. Bu azalmaların başlıca etkeni olarak iklim değişikliği gösteriliyor. 

Haber: Colin Fernandez

Çeviri: Çisil Sevinç

Uzmanların Perşembe günü (2 Nisan) açıkladığı üzere, vahşi ördeklerin sayısı son on yılda %25 oranında azaldı.

İngiliz Ornitoloji Vakfı, karabaş patka, altıngöz ve mor çulluk gibi su kuşları popülasyonlarında ani düşüşler yaşandığını kaydetti.

Vakfın Sulak Alan Kuş Araştırması’na göre, dalgıç bir ördek olan elmabaş patka sayısı on yıl önceki popülasyonuna göre yarı yarıya düştü.

Korunan sulak alan bölgeler İngiliz kış popülasyonunun %40’ına ev sahipliği yaptığından bu türün son sığınağı. 1970’ler ve 1980’lerde bu oran %15’e tekabül ediyordu.

İklim Haber'i Telegram'da Takip Edin!İklim Haber'i Linkedin'de Takip Edin!

Altıngöz, kırmızı göğüslü ördek ve yeşilbaş türleri, iklim değişikliği sonucu değişen göç yollarının da etkisiyle 25 sene öncesine göre %35 azaldı.

Dalgıç ördeklerden olan mor çulluk ve karabaş patka türlerinin azalmasına ise İskandinavya’da ısınan havayla birlikte orada daha fazla vakit geçirmek istemeleri sebep oluyor.

Araştırmaya göre, Birleşik Krallık’ta yaşayan Avrupalı beyaz alınlı kazlar ılıman geçen kışlarda anakarada kalarak kıyılara doğru ilerlemediklerinden dolayı 1993 yılından beri %70 oranında azaldı.

Bu örneğin istisnaları yalnızca anakarada sert geçen kışlarda yaşandı: 2011/12, 2012/13 ve 2016/17 yıllarında kuşlar batıya ilerlemek zorunda kaldı.

Öte yandan bütün kuşlarda gerileme gözlenmiyor. Kanada kazları rekor seviyede artış gösterdi ve karabatak sayısı 62 bine yükselerek Birleşik Krallık genelinde %56 artış göstermiş oldu.

Deniz serçelerinin sayısı ise 2009 yılında 140 binden 97 bin 500’e geriledi ve bu gerilemenin muhtemel sebebi çiftçilik yüzünden yaşam alanlarının kaybolması. Bu gerileme günümüzde sabitlenmiş durumda.

Sulak Alan Kuşları Araştırması’nın ulusal organizatörü Teresa Frost, “Ilık ve kuru geçen 2018-2019 kışı, bazı göçmen su kuşlarının burada daha az vakit geçirmesine yol açtı. Örneğin yaban ördeğine sonbahar ve ilkbaharda çok daha az rastlandı. Diğer türler için kış dönemlerinde azalmaların sebebi olarak iklim değişikliği ve yaşam alanlarının kaybı gibi etmenler sayılabilir” şeklinde konuştu.

Yazının aslına buradan ulaşabilirsiniz.