;
Bilim Ekonomi Politika

Birleşik Krallık’ın Emisyonları Son 10 Yılda Yüzde 28 Azaldı

Carbon Brief’in hazırladığı araştırmaya göre, Birleşik Krallık’ta son 10 yıldaki istikrarlı eylemler sayesinde 1888 yılından beri ölçülen en düşük emisyon miktarlarına ulaşıldı.

Dün (2 Mart) Carbon Brief’in yayımladığı araştırmaya göre, Birleşik Krallık karbon emisyonlarının geçen yıl neredeyse %3 oranında düşmesiyle 1888 yılından beri ölçülen en düşük karbondioksit miktarına erişildi. Geçtiğimiz 10 yıl, keskin bir karbonsuzlaşma süreci ile sonlanmış oldu.

Carbon Brief’in verilerine göre, Birleşik Krallık’ta kömür kullanımının azalması ve yenilenebilirlere daha çok ağırlık verilmesiyle 2019 yılında karbondioksit emisyonlarında %2.9’luk bir düşüş yaşandı. Güncel yıllık sonuçlara göre, son 10 yılda emisyonlar %28 oranında düşerek endüstrileşmiş ekonomiye sahip Birleşik Krallık’ın etkileyici emisyon düşüş sürecini sağlamlaştırdı.

2010 yılından beri doğalgaz ve petrolün neden olduğu karbondioksit miktarı sırasıyla %20 ve %6 oranında azalmışken, kömürden kaynaklanan emisyonlarda da %80’lik bir düşüş gözlemlendi.

İklim Haber'i Telegram'da Takip Edin!İklim Haber'i Linkedin'de Takip Edin!

Genel olarak, kömür emisyonlarında geçtiğimiz 10 yılda gözlemlenen düşüş karbon emisyonlarındaki toplam azalmanın beşte üçüne, doğalgaz üçte birine ve petrol de geri kalan miktara denk geliyor.

Carbon Brief, yalnızca geçtiğimiz sene kömür emisyonlarının %28, doğalgaz ve petrolün %1’er oranında düştüğünü açıkladı.

Birleşik Krallık geçtiğimiz yıllarda kömür kullanımını hızla azaltmaya başladı ve geçen ay 2024 yılında kömür kullanımını tamamen sonlandırmayı hedeflediğini açıkladı. Bu ay sonunda Galler’deki Aberthaw ve Cheshire’daki Fiddlers Ferry adlı kömür santralları kapatılacak.

Carbon Brief’in son bulgularına göre, Birleşik Krallık’taki karbon emisyonları son yedi yılda istikrarlı bir düşüş göstererek 1888 yılından beri (ekonominin genel grevlerden sarıldığı dönemler ayrı tutulduğunda) kaydedilen en uzun düzenli karbonsuzlaşma süreciyle en düşük emisyonlara ulaşıldı.

Çarpıcı düşüşe katkı sağlayan en büyük etken Birleşik Krallık’ta yenilenebilirlerin kullanımının genişletilmesi ve ekonomideki enerji verimliliğinin geliştirilmesiyle daha temiz yakıt kullanımına geçilmesi oldu.

Yayımlanan analiz hükümetin geçen haftaki istatistiğiyle de örtüşüyor. İstatistik, yenilenebilirlerin ve nükleer santralın dahil olduğu düşük karbon kaynaklarının Birleşik Krallık’ın 2019 yılındaki elektrik ihtiyacının yarısından fazlasını karşıladığını onaylıyor.

Enerji sektöründeki bir başka büyük gelişme de, Pazar günü (1 Mart) yayımlanan bir haberle temiz enerji ihalelerine destek vermesi için deniz aşırı rüzgar ve güneş enerjisine izin verecek hükümet planlarının duyurulması oldu.

İşletme, Enerji ve Sanayi Stratejisi Bakanlığı, teklifler üzerine danışmanlık sunarak Birleşik Krallık’ın temiz enerji sözleşmelerini düzenleme planlarını dahil etti.

Ticaret organı Energy UK’in geçici CEO’su Audrey Gallacher, son CO2 verileri üzerine yaptığı yorumda sektörde düşük karbon üreticilerine keskin geçiş yaşandığının altını çizdi.

Gallacher, “Net sıfır hedefine 30 yıldan az bir süre kalmışken dönüşümün yalnızca enerji üretiminde değil, ısıtma ve ulaşımla beraber enerji verimliliği gibi alanlarda da daha hızlı bir şekilde ilerleme katedilmesi gerekiyor. Bu araştırmaya göre enerji verimliliği 2010 yılından beri emisyonların düşüşüne en çok katkı sağlayan alan” dedi.