;
Politika

Birleşik Krallık Halk Meclisi İklim Değişikliği İle Mücadeleye Hazırlanıyor

Dört hafta sonu boyunca uzmanlardan iklim değişikliği üzerine bilgi alacak meclis üyeleri, toplantılardan sonra çeşitli öneriler hazırlayarak hükümete sunmayı hedefliyor. 

Birmingham’da Birleşik Krallık’ın dört bir yanından gelen üyeleriyle ilk “halk meclisi” kuruldu. Halk meclisi Birleşik Krallık’ta 2050 yılına kadar karbon emisyonlarını sıfırlamayı hedefleyen yasanın uygulanmasına dair önerilerini milletvekillerine iletecekler.

Meclisin 110 üyesi bulunurken, üye seçiminde yaş, etnik köken, coğrafya ve görüş çeşitliliği dikkate alınmış. Panelin amacı toplumun çeşitli sektörlerini ve farklı görüşleri yansıtmak.

Üyeler dört hafta sonu geçirerek, uzmanlardan iklim politikası ve bilimin Birleşik Krallık’a olası etkilerini dinleyecek. Son toplantı ise 22 Mart’ta gerçekleşecek ve meclis önerilerini milletvekillerine iletecekler.

Net sıfır politikası, dünyadaki büyük ekonomiler arasında ilk kez Birleşik Krallık’ta 27 Haziran 2019 tarihinde yasaya girdi.

Mecliste iklim değişikliğinin tehlikeli olduğuna dair bir oybirliği arayışı yapılmayacak. Aynı zamanda Extinction Rebellion’ın (Yokoluş İsyanı) net sıfır hedefinin 2030’a çekilmesi talebi gibi konular da tartışılmayacak.

İlk toplantısı 24-26 Ocak arası gerçekleşen mecliste, üyelerin uzmanları dinlemek dışında soru sorma fırsatları da bulunuyor.

İklim Haber'i Telegram'da Takip Edin!İklim Haber'i Linkedin'de Takip Edin!

Roger Harrabin’in BBC’de yer alan haberine göre; gazetecilere sadece gönüllü meclis üyeleri ile konuşma hakkı tanınırken, gönüllülerden çoğu soyismini açıklamadı.

“Kim daha çok gayret göstermeli?”, “Birleşik Krallık’taki eylemler her nesle ve gelir grubuna eşit dağıtılıyor mu?” gibi örnekler ve daha birçok sorunun teması adaletti.

İklim Değişikliği Komitesi bağımsız danışmanı Chris Stark, kendisine yöneltilen “Adil olup olmadığına kim karar verecek?” sorusunu “Karar sizin” şeklinde yanıtladı.

Surrey bölgesinde yaşayan meclis üyesi İbrahim “İklim problemleri hakkında biraz bilgim vardı ama eyleme geçme sürecine dahil olabileceğimden emin değildim” şeklinde konuştu ve “Umuyorum ki, hükümet bu meclisten çıkan fikirleri dikkate alarak ihtiyaç duyduğumuz değişiklikleri getirir” diye ekledi.