;
Ekonomi Politika

Bireysel Davranışlar İklim Krizini Durdurmayabilir, Ancak Yapabileceğimiz Başka Şeyler Var

İklim krizi şiddetleniyorken bilim insanları ve uzmanlar sistemsel bir değişiminin kritik olduğu konusunda hemfikir. Bireysel çabalar küresel ısınmayı tersine çevirmek için yeterli olmasa da bu, yapabileceğimiz hiçbir şey olmadığı anlamına gelmiyor. İşte farklı iklim bilimcilerin ve savunucuların, fark yaratabilecek bireysel eylemleri hakkındaki görüşleri…

Haber: Valerie Yurk

Çeviri: S. Sena Akkoç

İklim kriziyle mücadele etmek için günlük yaşamınızda neler yapıyorsunuz?

Katharine Hayhoe, atmosfer bilimcisi: Konuşmalarımın %80’inden fazlasında (hatta bugünlerde tamamında) online platformlara geçiş yaptım. Seyahat ettiğimde, taleplerimi ve taahhütlerimi gideceğim yerde 4-5, hatta bazen 15-25 etkinlik olacak şekilde ayarlayarak her bir etkinlik için karbon ayakizimi en aza indiriyorum.

Adrienne Hollis, iklim adaleti ve sağlık bilimcisi: Su kıtlığı konusunda dikkatli oluyorum. Güvertemin etrafına bitki dikmeyi seviyorum ve bitkilerimi sulamak için yağmur varilleri kullanıyorum. Bu hem küçük hem de büyük bir şey. Bitkilerimi sulamak için saat 6 gibi kalkıyorum. Bir fark yaratıyormuşum gibi hissettiriyor ve bu çok önemli. Çünkü katkı sunma yolunuzu bulduğunuzu ve mücadelenin bir parçası olduğunuzu hissettiriyor.

Sonia Aggarwal, enerji politikası uzmanı: Son zamanlarda elektrikli otomobilde çok şey buldum: Yürüyemediğim, bisiklete binemediğim veya toplu taşıma kullanamadığım zorunlu yolculuklarda onu kullanmayı seviyorum. Elektrikli araba sürmenin bu kadar eğlenceli olmasını beklemiyordum! Enerjik, sessiz ve ikinci bir düşünce olmadan benzin istasyonunu geçip gitmek çok iyi hissettiriyor.

Michael Mann, iklim bilimcisi: Mevcut olan her aracı, platformu veya forumu kullanarak iklim krizi ve harekete geçmenin önemi hakkında konuşuyorum.

İklim krizine karşı ne yapabilirim?

Catherine Flowers, çevre adaleti lideri: Daha az plastik kullanmak veya plastik kullanmamak, geridönüşüm yapmak, daha az et yemek ve karbon ayakizinizi azaltmak gibi yapabileceğimiz birçok şey var. Sürdürülebilir olmayan ürünler satın almayın ve bu ürünler yerine başka bir şey seçin. İnsanların değişmesini sağlamanın en hızlı yolu başka bir seçim yapmak, bu durumda elbette piyasa da ayarlanacaktır.

Aggarwal: Evde harcadığımız enerji, ABD seragazı emisyonlarının %20’sini oluşturuyor. Evler için aynı hizmeti veya daha iyisini sağlayabilecek, aynı zamanda da enerji kullanımını ve emisyonları azaltabilecek bazı yeni teknolojiler var. Bu teknolojilere, verimli ısı pompaları ve gazdan daha güvenli olan ya da daha iyi sıcaklık kontrolü sunan yeni indüksiyon ocakları da dahil. Birçok kamu hizmeti kuruluşu ve devlet, bu gibi cihazlar için indirim sunuyor.

Klaus Jacob, jeofizikçi: Çatılara güneş panelleri koymak ve 10 dakikalık bir duş yerine sadece 3 dakikalık bir duş almak iyi bir şey. Ancak asıl ihtiyaç duyulan, bireylerin fark yaratmak için en çok şansa sahip olduğu mahalle eylemlerine katılmak ve iletişim kurmak.

Hudson Nehri’ndeki küçük bir köyde yaşıyorum. Deniz seviyesi yükseldikçe Hudson da yükseliyor. Köyümüzün 2050 yılına kadar konutlarının büyük bir kısmını kaybedeceğinin farkında olduğuna eminim. Sokaklarımızı zaten sel götürüyor.

İlerleme kaydetmek için siyasi olarak ne görmek istersiniz? Bireysel olarak yapabilecek en önemli siyasi eylem nedir?

Flowers: Oy vermek yapılabilecek en temel şey.

Mann: İklim dostu yaşam tarzı seçimleriyle karbon ayakizinizi azaltmak kesinlikle çok önemli. Başkalarına iyi bir örnek teşkil etmek probleme karşı etkili olabilir. Ancak yapabileceğiniz en önemli şey, politika ve sistematik değişim talep etmek. Bireyler temiz enerji için maddi destek sağlayamazlar veya karbonu fiyatlandıramazlar, ancak hükümetler bunu yapabilir.

İklim dostu politikaları destekleyecek politikacılara ihtiyacımız var ve bunları desteklemeyenlerden kurtulmamız gerekiyor. Oy kullanmak bunu yapmanın kritik bir yolu ve eğer ki ABD’de yaşıyorsanız, yaklaşan genel seçimlerde iklime oy vermeniz kesinlikle çok önemli.

Hollis: Seçilmiş yetkililerimizle yenilenebilir enerji ve iklim krizi hakkında görüşürken daha proaktif olmalıyız. Oylarımızın önemini de kabul etmeliyiz. Kendinize “Bana ve gezegene kim önem veriyor” diye sorun.

Hayhoe: ABD’nin ekonomiden karbonu arındırması için ulusal bir plana ihtiyacı var. Ayrıca fosil yakıt kirliliği ve iklimsel etkilere özgü adaletsizliklere ve eşitsizliklere de değinilmeli.

Aggarwal: Ekonomiden karbonu arındırmak ve aileleri geçindirebilen iyi işlerin desteklenmesi için ihtiyaç duyduğumuz temel politikalar ve eylemler üzerine artan iş birliklerini görmek beni yüreklendirdi. Bunların her biri için yapabileceğimiz en önemli siyasi eylem, temiz enerjiye öncelik verecek yerel, eyalet çapında ve federal liderlere oy vererek veya kampanyalar yaparak öne çıkarmak ve desteklemek.

Panelistler

Katharine Hayhoe, atmosfer bilimci ve Texas Tech Üniversitesi’nde Climate Science Center Direktörü

Adrienne Hollis, kıdemli iklim adaleti ve sağlık bilimcisi, the Union of Concerned Scientists

Sonia Aggarwal, Energy Innovation Başkan Yardımcısı

Michael Mann, atmosfer bilimi profesörü ve Pennsylvania Eyalet Üniversitesi’nde Earth System Science Center Direktörü

Catherine Flowers, the Center for Rural Enterprise and Environmental Justice Kurucusu

Klaus Jacob, Columbia Üniversitesi’ndeki Lamont-Doherty Earth Observatory’de özel araştırmacı

Yazının aslına buradan ulaşabilirsiniz.