;
Ekonomi

Bir Banka Daha “Kömüre Artık Finansman Yok” Dedi

Standard Chartered Bankası Paris Anlaşması’nı destekleme taahhüdünün bir parçası olarak dünyanın herhangi bir yerinde kömürle çalışan yeni enerji santrallarını finanse etmeyi durduracağını açıkladı.

Londra merkezli Standard Chartered Bankası Paris Anlaşması’nı desteklemek adına kömürle çalışan yeni enerji santrallarını finanse etmeyi durduracağını duyurdu. Bankadan geçtiğimiz Salı günü (25.09.2018) yapılan açıklamaya göre karar, “Bir dizi paydaşla yapılan ayrıntılı istişareler” sonrasında alındı. Açıklamada; çevresel bozulmalar, aşırı hava olayları ve yükselen deniz seviyeleri, fosil yakıt kullanımının neden olduğu iklim değişikliğinin mirasları arasında gösteriliyor.

Bankanın halihazırda, kömürlü termik santrallara fon sağlayan yedi pazarda 14 proje finansman programı bulunuyor. Ancak banka sözcüsü, kömür projelerinde şu anda ne kadar finansman katkıları olduğunu açıklamadı.

Bankanın aldığı kararın ilk önemli etkisi Vietnam’da görülebilir. Market Forces adlı kuruluşun yöneticilerinden Julien Vincent bu durumu şu sözlerle açıklıyor: “Standard Chartered’ın, bu güncellemeden önce Vietnam’daki üç kömürlü termik santralla ilgili ortak girişimde yer alması, kararın çok daha etkili olmasını sağlıyor. Yılda 700 milyon ton CO2 üretecek üç kirli kömür projesinin, finans için artık başka yerlere bakması gerekecek”.

HSBC Holdings, Societe Generale ve Deutsche Bank, benzer vaatlerde bulunan bankalar arasında bulunuyor. Kömür projelerinin en büyük fon verenleri arasında yer alan Japon bankaları da son süreçte daha iklim dostu politikalara yönelmeye başladı.

Haber Merkezi

İklim Haber - Haber Merkezi