;
Politika

Bingöl’de Toplu Balık Ölümleri 

balık ölümü

Bingöl’e bağlı Çeltiksuyu köyünde toplu balık ölümleri gerçekleşti. DEM Parti Bingöl İl Genel Meclis üyesi Aydın Kaya, ölümlerin SÜTAŞ Bingöl Entegre Tesisleri’nin atık suyundan kaynaklandığı söyledi. Ölümler, meclise taşınırken İl Tarım Müdürlüğü yazılı bir açıklama yaparak ölümlerin tespit edilmediği bilgisini paylaştı. 

Bingöl merkeze bağlı Çeltiksuyu Köyü’nde bulunan derede balık ölümleri yaşandı. DEM Parti Bingöl İl Genel Meclis Üyesi Aydın Kaya, sosyal medya hesabından ölü balıkların olduğu bir video paylaşarak, ölümlere SÜTAŞ Bingöl Entegre Tesisleri’nin atık suyunun neden olduğunu söyledi. Kaya, “Bingöl Sütaş atık su giderinin döküldüğü nehirde balık katliamı yaşanıyor. Yetkili kurumları göreve davet ediyoruz” ifadelerini kullandı.

Ölümler Meclis Gündemine Taşındı 

Köydeki hayvanların da beslendiği deredeki ölümlerin nedeni bilinmezken DEM Parti Bingöl Milletvekili Ömer Faruk Hülakü, konuyu meclise taşıdı. Hülakü, Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı tarafından cevaplandırılması istemiyle Meclis’e sunduğu soru önergesinde, köy yakınında bulunan SÜTAŞ Süt Ürünleri A.Ş.’ye ait fabrika tarafından Çeltiksuyu Köyü yakınından geçen ve ova köylerinin tarımsal sulamalarda faydalandığı Bayram Çayı’na, kimyasal atık döküldüğünü söyledi.

“Fabrika Atıklarından Dolayı Birçok Canlı Telef Oluyor”

“İddialara göre, fabrika atıklarının Bayram Çayı’na akması sonucu, suda yaşayan birçok canlı telef olmuş, tarım ve hayvancılık önemli derecede etkilenmiştir. Bu duruma müdahale edilmemesi ciddi bir halk sağlığı sorununa sebebiyet vereceği gibi tarım ve hayvancılığı da olumsuz şekilde etkileyecektir” sözlerini kullanan  Hülakü, Bakan Yumaklı’ya şu soruları yöneltti:

– SÜTAŞ Süt Ürünleri A.Ş.’ye ait fabrikanın, kimyasal atıklarını Bayram Çayı’na döktüğüne dair bir bilginiz var mıdır?

– Var ise bu duruma neden müdahale edilmemiştir?

– Bu olay sonucunda civar köylerde tarım ve hayvancılığın uğradığı zararın boyutunu ortaya çıkarmak için bir çalışma yapılacak mıdır?

Civar köylerde tarım ve hayvancılığın, benzeri olaylardan zarar görmemesi adına alınacak önlemler nelerdir?

– Bu tür olayların önlenmesi için sürekli bir denetim mekanizması var mı ve bu mekanizma ne kadar etkilidir?

– SÜTAŞ Süt Ürünleri A.Ş.’ye ait fabrika ve diğer potansiyel kirleticilerle ilgili daha sıkı denetimler yapılacak mıdır?

– Bu durumdan etkilenen yurttaşların mağduriyeti ve zararları karşılanacak mıdır? Karşılanacak ise nasıl bir süreç izlenecektir?

Tarım İl Müdürlüğü: “Balık Ölümüne Rastlanmadı”

Konunun gündem olmasının ardından Bingöl İl Tarım ve Orman Müdürlüğü basın açıklaması yaptı. Açıklamada, köyün ziyaret edildiği ve herhangi bir balık ölümüne rastlanmadığı söylendi. Açıklamada şu ifadeler yer aldı; “İhbarda bulunan vatandaşın da hazır bulunduğu alanda ekiplerimiz tarafından yapılan denetimde herhangi bir balık ölümüne rastlanmadığı tutanak ile kayıt altına alınarak alanda çekilen fotoğraflar da tutanağa eklenmiştir. Tarım ve Orman Bakanlığının Nitrat Direktifi doğrultusunda 2008 yılından beri ilimizde her ay rutin olarak merkez ve ilçelerdeki 24 ayrı su kaynağından su kirliliğinin kontrolü amacıyla numune alınarak pH, oksijen, sıcaklık, nitrat ve fosfor parametreleri yönünden analiz yapılmaktadır.  29.04.2024 tarihinde İl Müdürlüğümüz Tarımsal Altyapı ve Arazi Değerlendirme Şube Müdürlüğü ekipleri tarafından balık ölümlerinin meydana geldiği iddia edilen su alanından ve söz konusu firmanın arıtma çıkışından numune alınarak analiz yapılmış ve parametrelerin yasal sınırların içerisinde olduğu tespit edilmiştir.”