;
Politika

Biden’ın İklim Gündemi Pamuk İpliğine Bağlı: “Bu Bizim Son Şansımız”

Glasgow’daki Birleşmiş Milletler zirvesinden önce ABD’nin emisyonlarını azaltmayı hedefleyen bir mevzuatı geçirmemesi, küresel ısınmayı engelleme çabaları için felaket olabilir.

Beyaz Saray’ın kapılarında eylem yapan çevre aktivistleri ve kongredeki Demokratlar, iklim kriziyle mücadele etmek için önemli bir fırsatın kaçıyor olabileceğinden endişe ederken, Joe Biden, pamuk ipliğine bağlı gibi görünen iklim gündemi nedeniyle artan bir baskıyla karşı karşıya.

Biden’ın müttefikleri, ABD’nin emisyonlarını azaltmaya yönelik kapsamlı önlemler almak ve diğer büyük ülkeleri de teşvik etmek için hem siyasi hem de bilimsel olarak zamanın tehlikeli bir biçimde azaldığı konusunda uyardı.

ABD’de şimdiye kadar öne sürülen en kapsamlı iklim yasası olarak kabul edilen yönetimin multitrilyon dolarlık sosyal harcama paketi, Kongre’deki Demokratik çoğunluktan geçmeli. Temsilciler Meclisi sözcüsü Nancy Pelosi, Glasgow’da iki hafta sonra başlayacak olan kritik BM iklim zirvesi için paketin zamanında geçeceğine söz verdi.

Paket, gezegeni ısıtan ve iklim felaketlerini körükleyen, Pelosi’nin “dünya için bir model” olarak hizmet edeceğini söylediği, karbon emisyonlarını azaltmayı içeren potansiyel olarak tarihi bir dizi politika içeriyor. Ancak Beyaz Saray, Demokrat liderler ve Senato’daki bir çift merkezci muhalefet arasında müzakereler uzadıkça, harcama paketini ve daha küçük bir tamamlayıcı altyapı tasarısını geçirmek için son tarih olan 31 Ekim giderek daha imkansız görünüyor.

Dünyanın önde gelen ekonomik gücünün Glasgow’a emisyonları azaltmak için herhangi bir iç politika olmadan gelme ihtimali, hükümetlerin toplu olarak iklim krizini önlemekte başarısız olduğu bir zamanda, başta Çin olmak üzere diğer büyük yayıcıları daha fazlasını yapmaya ikna etmeyi zorlaştırır.

Demokrat Senatör Sheldon Whitehouse, Guardian’a “Hiçbir hedef olmadan ortaya çıkarlarsa gülünç görünecekler. Bu, ABD liderliği için, müzakereler için ve iklim için felaket olur. Sadece felaket. Senato Demokratlarının büyük çoğunluğu bunun harekete geçmek için son şansımız olduğunu anlıyor” dedi.

Tasarı, kamu hizmetlerinin Amerika’nın elektrik arzından fosil yakıtları aşamalı olarak kaldırmasını, temiz enerji için vergi kredilerinde büyük bir genişleme ve petrol ve gaz sondajı kaynaklı metan emisyonu üzerinde yeni kısıtlamaları sağlamak için bir ödeme ve ceza programını içeriyor.

Mevzuat, 2030 itibarıyla ABD emisyonlarını yaklaşık 1 milyar ton azaltmayı taahhüt ediyor.

Whitehouse ayrıca, Başkanlık yönetiminin Senato Demokratları ile müzakerelerin ardından tasarıya eklenen karbon emisyonları için yeni bir fiyata “karşı çıkmayacağını” da açıkladı ve “Bunu alma şansımız çok yüksek” dedi. Beyaz Saray, görüşmelere ilişkin yorum talebine yanıt vermedi.

Bununla birlikte, bu tedbirlerin, Batı Virginia’dan bir merkezci olan ve 3.5 trilyon dolarlık harcama teklifinin boyutuna ve kapsamına şüpheyle bakan Joe Manchin ile birlikte Senato’daki her Demokratın oylarını alması gerekecek. Kömür endüstrisinden önemli bir bağış alıcısı olan Manchin, güneş ve rüzgar enerjisine geçiş için kamu hizmetlerine ödeme yapmanın “mantıksız” olduğunu söyledi.

Başlangıçta bir ton emisyon başına 15 dolar olarak belirlenecek olan karbon ücreti, kirleticileri daha temiz enerjiye geçmeye teşvik etmenin bir yolu olarak uzun süredir ekonomistlerin ve bazı ılımlı Cumhuriyetçilerin tercih ettiği bir politika oldu ancak son zamanlarda aktivistler tarafından göz ardı edildi.

Manchin’in, iklim paketinin temelini oluşturan temiz elektrik programını engellemeye hazır olduğu söyleniyor. Bu, iklim krizini sınırlama çabalarına son derece önemli bir darbe olur.

Demokratlar, ilericilerin desteğini kaybetmeden merkezcilerin oylarını kazanmak için 3.5 trilyon dolarlık teklifi yaklaşık 2 trilyon dolara indirmek için hararetle çalışıyorlar. Demokratların ay sonu son teslim tarihlerine yetişmek için acele ederken yanıtlaması gereken birçok acil soru arasında, iklim konusunda ne kadar cesur davranacakları da var.