;
Politika

Biden ve Sanders İklim Krizi Politikalarında Hangi Noktalarda Ayrışıyor?

Demokrat Parti başkan aday adayları Joe Biden ve Bernie Sanders’ın iklim değişikliği üzerine hazırladıkları planlarda ayrışan noktalar arasında fosil yakıt yaklaşımları bulunuyor.

Haber: Timothy Gardner, Valerie Volcovici

Çeviri: Çisil Sevinç

Aynı partiden aday olan Joe Biden ve Bernie Sanders’ın iklim değişikliğini varoluşsal bir tehdit olarak algılayacağı umulurken, ABD’nin derhal küresel iklim müzakerelerine katılmasını ve fosil yakıt çalışanlarının daha temiz enerji ekonomisine uyum sağlamasını desteklemeleri bekleniyor.

Ancak ikili arasındaki benzerlikler burada sonlanıyor.

Sanders enerji ve ulaşım alanlarındaki fosil yakıt kullanımını 10 yıldan kısa bir sürede tamamen bitirmek istiyor. Biden ise, doğalgaz gibi geleneksel enerji kaynaklarından kaynaklanan emisyonların teknolojik yardımla azaltılmasıyla beraber kullanılmaya devam edilmesi gerektiğini savunuyor.

İklim Haber'i Telegram'da Takip Edin!İklim Haber'i Linkedin'de Takip Edin!

İşte iki adayın iklim stratejileri:

Joe Biden

Barack Obama döneminde Başkan Yardımcısı olan Joe Biden, ABD’yi 2050 yılına kadar %100 temiz enerjiye ve net sıfır emisyona taşıyacak 1.7 trilyon dolarlık bir plana sahip.

Temiz Enerji Devrimi adı verilen bu plan, 2030 yılına kadar ülkenin her yerine 500 bin elektrikli taşıt şarj noktası kurmayı, fosil yakıta sağlanan devlet desteğini kesmeyi ve temiz teknolojinin araştırma ve geliştirilmesi için 400 milyar dolarlık bir bütçe ayırmayı hedefliyor.

Ancak Biden’ın planı, temiz enerji ekonomisine dönüşüm sürecinde bazı fosil yakıtlara da yer veriyor: Örneğin kömür ve doğalgaz santrallarında kullanılmak üzere karbon yakalama ve ayırma işlemlerine para yatırımı yapılması.

Biden aynı zamanda yer altındaki kaya oluşumlarına su ve kimyasal pompalayan bir sondaj tekniği olan hidrolik kırılmayı yasaklayacak. Bu yöntem, ABD’nin 10 yılı aşkın süredir petrol ve doğalgaz üretiminin artırılmasını sağlıyordu.

Başkan aday adayı, günümüzde nükleer enerji alanındaki yenilikleri de destekliyor.

Öte yandan, Sanders ABD petrol ihracatının tekrardan yasaklanmasını destekleyeceğini açıklarken, Biden bu konuda sessiz kalıyor. ABD daha önce 1970’lerde yerli enerji güvenliğini desteklemek adına petrol ihracatını yasaklamıştı ancak bu yasak 2015 yılında verimin arttığı gerekçesiyle kaldırıldı.

Biden’ı eleştirenler, karbonsuzlaşma hedefinde başarılı olabilmesi için fosil yakıt konusunda daha sert olması gerektiğini söylüyorlar.

Mavi yakalı çalışanların şampiyonu olarak görülen Biden, kömür madencilerinin sağlık planlarının güvence altına alınmasını istiyor. Biden bu konudaki planının siyah akciğer hastalığı için bir sistem kurmak, sendika işleri yaratmak ve topluluklarına yatırımda bulunmak olduğunu söyledi.

Bernie Sanders

ABD Vermont Senatörü Bernie Sanders, iklim eylemini engellediklerini düşündüğü fosil yakıt yöneticilerini selamlayarak “Nefret edenlerini de nezaketle karşılayacak bir başkana ihtiyacımız var” ifadesini kullandı.

Sanders’ın Yeşil Yeni Düzen adlı planının sponsorları Kongre’deki ilericiler. Demokrat Başkan Franklin Delano Roosevelt’in 1930’lardaki Yeni Düzen’ini çağrıştıran plana, bütün ABD ulaşımının ve elektrik üretiminin 2030 yılına kadar yenilenebilir enerji tarafından karşılanması adına 16.3 trilyon dolarlık kamu kaynağı ayrılacak.

Bunun için kamuya ait hizmet kurumları oluşturulacak. Benzinli araçların aşamalı olarak azaltılmasıyla birlikte, elektrikli araçlar için şarj durakları ve toplu taşıma alanlarına hükümet desteği getirilecek.

Sanders’ın planı, jeomühendislik ya da iklime yapılan büyük ölçekli müdahaleler gibi yüksek teknoloji çalışmalarını yanlış çözümler olarak nitelendiriyor ve bunlara karşı çıkıyor.

Nükleer atık kaygısından yola çıkılarak planda yeni nükleer santralların yasaklanması ve nükleer enerji lisanslarının yenilenmesinin durdurulması hedefleniyor.

Aynı zamanda fosil yakıt üzerine sıkı önlemler uygulamayı planlayan Sanders, ülke çapında hidrolik kırılma ve petrol ihracatı yasağı çağrısında bulunuyor. Bu yasakların ABD sondaj endüstrisine büyük darbe indirmesi bekleniyor.

Demokratik sosyalist (democratic socialist) olarak nitelendirilen Sanders, vergilerden kaçınma, kabile topraklarını kirletme, çalışanlarını sömürme ve toplulukları zehirleme gerekçeleriyle petrol ve doğalgaz şirketlerine ceza ve kamu davası açılmasını gerektiğini belirtti.

Genç iklim aktivist grubu Gündoğumu Hareketi (Sunrise Movement), Sanders’ı haklı bularak, Sanders’ın iklim krizinin farkında olduğunu söyledi. Ancak Cumhuriyetçiler ve bazı işçi liderleri siyasetçinin planının fazla aşırı olduğunu ve ekonomiye zarar vereceğini düşünüyor.

Sanders, fosil yakıt işçilerine enerji dönüşümü hakkında verilen sözün şirketler ve siyasetçiler tarafından tutulmadığını söylüyor. Hazırladığı plan bu işçilere beş yıl boyunca mevcut maaşlarını koruma garantisi, konut desteği, meslek eğitimi ve daha birçok yardım sağlayacak.