;
Ekonomi Politika

Biden İklim Krizine Dair Yeni Kararlarını Duyurdu

ABD Başkanı Joe Biden, artan küresel sıcaklıkları sınırlandırmayı amaçlayan bir dizi karar imzaladı ve ABD’nin Nisan ayında iklim zirvesine ev sahipliği yapacağını duyurdu.

İmzalanan kararlar, Demokrat Başkanın iklim değişikliği ve çevre gündeminin yönünü çizerken, yasaları kaldırarak ve çevresel incelemeleri kolaylaştırarak ABD petrol, doğalgaz ve kömür üretimini maksimize etmeye çalışan Cumhuriyetçi Donald Trump’ın politikalarını tersine çeviriyor.

Biden, Beyaz Saray’daki törende yaptığı açıklamada, “Benim görüşüme göre, iklim kriziyle başa çıkmak için uzun süre bekledik. Şimdi harekete geçme zamanı” derken, ABD’deki yoğunlaşan fırtınalara, orman yangınlarına ve sellere dikkat çekti.

Biden, iklim değişikliği endişelerini ABD ulusal güvenliğinin ve dış politikasının yanı sıra yerel planlamanın merkezine yerleştirmek için bir “bütün devlet yaklaşımını” ortaya koyuyor. Biden, ABD için modern ve dayanıklı bir iklimle ilgili altyapı ve temiz bir enerji geleceği inşa etmenin milyonlarca iyi maaşlı sendika işi yaratacağını da söyledi.

Yeni ABD Başkanı, “Bu, gezegene yönelik varoluşsal tehditle başa çıkmanın ve ekonomik büyümemizi ve refahımızı artırmanın bir yolu. İklim değişikliğini ve bunun yanıtlarını düşündüğümde, potansiyel işleri düşünüyorum” dedi.

Biden’ın iklim değişikliğini ele alma önlemleri uluslararası ortakları ve çevre savunucularının desteğini aldı, ancak hamlelerinin ABD’de milyonlarca işe ve milyarlarca dolarlık gelire mâl olacağını ve ABD ekonomisinin hâlâ COVID yüzünden saldırıya uğradığını düşünen Big Oil tarafında muhalefete neden oldu.

Amerikan Petrol Enstitüsü başkanı Mike Sommers, “Bir kalem darbesiyle, yönetim Amerika’nın parlak enerji geleceğini tersine çeviriyor ve bizi daha düşük çevre standartlarıyla üretilen yabancı enerjiye, daha fazla bağımlı olmaya doğru bir yola sokuyor” dedi.

Petrol ve Doğalgaz Kiralamaları

ABD özel iklim elçisi John Kerry, Biden’in 22 Nisan’da ev sahipliği yapacağı uluslararası iklim zirvesinden önce ABD’nin, Paris Anlaşması uyarınca 2030 itibariyle seragazı emisyonlarını azaltma hedefini açıklamayı planladığını söyledi. Geçen hafta Biden, anlaşmaya yeniden katılma planlarını duyurmuştu.

Bilim insanlarının iklim değişikliğiyle ilişkilendirdiği seragazı emisyonlarında Çin dünyanın lideriyken, ABD ikinci sırada yer alıyor. Kerry, ABD’nin Çin ile birlikte çalışacağını da belirtti.

Biden, İçişleri Bakanlığı’na kamu arazilerinde ve açık deniz sularında yeni federal petrol ve doğalgaz kiralamalarını “mümkün olduğu ölçüde” durdurması ve mevcut kiralama ve izin uygulamalarının “titiz bir incelemesini” gerçekleştirmesi için talimat verdi. Ancak, hükümet Yerli Amerikan kabilelerinin ait olduğu topraklardaki enerji faaliyetlerini kısıtlamayacak.

Biden ayrıca 2030 itibariyle vahşi yaşamı korumak için federal toprakların ve suların %30’unu korumayı ve yine 2030 itibariyle açık deniz rüzgarından yenilenebilir enerji üretimini ikiye katlamayı amaçlayan bir hedef belirledi.

Fosil Yakıt Sübvansiyonları

Biden ayrıca federal kurumları “yürürlükteki yasayla tutarlı olarak fosil yakıt sübvansiyonlarını kaldırmaya” yönlendirdi. Sektörün vergi indirimlerinin çoğu geleneksel olarak onaylandığı için, hangi sübvansiyonların emir altında kaldırılabileceği net değil. Biden ayrıca Kongre’den 40 milyar dolarlık fosil yakıt sübvansiyonlarını sona erdirmesini isteyeceğini söyledi.

Yeni ABD Başkanı, amacının 2035 itibariyle karbon kirliliği yaratmayan enerji sektörü olduğunu söyledi. Kirlilikten orantısız şekilde etkilenen düşük gelirli ve azınlık topluluklarını gözeten yatırımı teşvik etme planında “çevresel adalet” vurgusu yapıldı.

Çevreciler Biden’ın hareketlerini memnuniyetle karşıladı. Çevre Savunma Fonu başkanı Fred Krupp, başkanın eyleminin “iklim çözümlerinde ABD liderliğini yeniden kurma ve güçlendirme konusunda ciddi olduğunu açıkça ortaya koyduğunu” söyledi.