;
Ekonomi Politika

Biden: “Büyük Ekonomiler İklim Değişikliği Çabalarını ve Enerji Güvenliğini Artırmalı”

ABD Başkanı Joe Biden, Çin ve diğer büyük ekonomilere iklim değişikliğine ve enerji güvenliğini sağlamaya yönelik çabalarını ikiye katlamaları için seslendi. Biden, Rusya’nın Ukrayna’yı işgalinin acil eylem ihtiyacını daha da keskinleştirdiğini ekledi. 

Sanal olarak gerçekleştirilen Büyük Ekonomiler Forumu’nda (MEF) endişelerini dile getiren ABD Başkanı Joe Biden, konuşmasında metan salımlarını kesmek, sıfır emisyon araçlara yönelik iddialı hedefler koymak ve küresel taşımacılıkta temiz enerjinin teşvik edilmesi konularında ülkelere uyarıda bulundu.

Aynı zamanda ülkeleri, temiz teknolojilere kolektif bir biçimde 90 milyar dolarlık yatırım yapmaya ve tarımsal emisyonları azaltan ve gıda güvenliğini sağlayan yeni gübrelere yatırım yapmaya çağırdı.

Biden liderlere şu mesajı verdi: “Rusya’nın Ukrayna’ya yönelik acımasız hamlesi, küresel bir enerji krizini tetikledi ve uzun vadeli, güvenilir enerji hedeflerine ulaşılmasının ne kadar önemli olduğunu gösterdi.”

Biden, küresel enerji ve gıda fiyatlarını arttırmış olan savaşın etkilerini yatıştırmak için ülkelerin birlikte çalışmasının çok önemli olduğunu vurguladı.

Beyaz Saray, Biden ve Mısır Devlet Başkanı Abdel Fattah el-Sisi’nin Afrika’da iklim değişikliğine karşı direnç oluşturmak için ortak bir çabaya gireceklerini açıkladı. MEF’deki ülkeler ekonomik üretimin ve seragazı emisyonlarının 80%’inden sorumlu.

Beyaz Saray, Biden’ın girişimlerine birkaç ülkenin katılması beklenirken, diğer ülkelerin yeni 2030 emisyon hedeflerini açıklayacağını söyledi, ancak bunları isimlendirmedi.

ABD ve Norveç’in, COP27’de ülkeleri, limanları ve şirket sahiplerini karbondan vazgeçmeye yönelik gerçek adımlara zorlayacak bir yeşil taşımacılık meydan okuması yayımlayacağı da duyuruldu. Son olarak Biden, Ukrayna’daki savaşın küresel gıda sistemi üzerindeki etkisine dikkat çekti ve alternatif gübrelerin geliştirilmesine yönelik 100 milyon dolarlık yeni fon sağlama hedefi belirledi.