;
Ekonomi Politika

Biden ABD Kamu Arazisinde Petrol ve Gaz Sondajına Devam Ediyor

ABD Başkanı, seçim kampanyası sırasında kamu arazilerinde daha fazla sondaj ihalesine izin vermeyeceklerini söylemişti.  

Biden yönetimi, petrol ve gaz geliştirme planlarına yeniden başlandığını açıkladı. Plan, hükümeti sondaj için başlangıçta önerilenden daha az arazi kiralamaya, petrol ve gaz şirketlerinden daha yüksek telif ücretleri talep etmeye ve bu araziyi geliştirmenin iklim üzerindeki etkisini değerlendirmeye çağırıyor.

Teklif, birkaç çevre grubu tarafından kınandı ve “iklim liderliğinin pervasız bir başarısızlığı” olarak nitelendirildi. Petrol endüstrisi grupları ise bu hareketi övdü, ancak yeterince ileri gitmediğini söyledi.

İçişleri Bakanlığı tarafından yapılan duyuru, Biden’ın Ocak 2021’de göreve başlamasından bu yana petrol ve gaz kiralama programındaki en son reform hamlesi. Biden yönetimi pandemiden başlayıp ekonomik toparlanma ve Rusya’nın Ukrayna’yı işgaline kadar uzayan bir baskıyla karşı karşıya.

Demokratlar, başkanlık kampanyası sırasında sondaj ihalelerini durdurmak için birkaç kez söz vermişti. Şubat 2020’de New Hampshire, Hudson’daki bir kampanya etkinliği sırasında Biden, federal topraklarda daha fazla sondaj olmayacağını söylemişti.

Biden yönetimi, Ukrayna’daki savaş ile müteakip ABD ve müttefikleri tarafından Rusya’ya uygulanan yaptırımlar nedeniyle artan benzin fiyatları ve enflasyonu dizginlemek için birkaç adım attı.

Enflasyon, Kasım ayı ara seçimlerine giden Demokratlar için önemli bir sorumluluk olarak görülüyor.

İçişleri Bakanlığı’nın yeni duyurusunda, petrol ve gaz sondajı için yaklaşık 144 bin dönümlük arazi sağlanacağı belirtildi.

İçişleri Bakanı Deb Haaland, “Kamusal topraklarımızı ve sularımızı nasıl yönettiğimiz, bir ulus olarak neye değer verdiğimiz hakkında her şeyi söylüyor” dedi.

Çevreci bir grup olan Biyolojik Çeşitlilik Merkezi, Biden yönetiminin kararını eleştirdi.

Grubun kamu arazileri direktörü Randi Spivak, “Biden yönetiminin bu kira gelirlerini elinde tutmasının gerekliliği iddiası tamamen kurgu ve iklim liderliğinin pervasız bir başarısızlığı. Yangınların, sellerin ve mega kuraklıkların dehşetini görmezden geliyorlar ve iklim felaketlerini her zamanki gibi kabul ediyorlar” dedi.

Karar, enerji endüstrisi tarafından ise doğru yönde atılmış bir adım olarak övüldü. Amerikan Arama ve Üretim Konseyi Başkanı Anne Bradbury, “Biden yönetimi, Amerikan enerjisinin gücünü serbest bırakmak için Maden Kiralama Yasası uyarınca devam eden kira satışlarını sürdürmeli, izinleri daha hızlı bir şekilde vermeli ve tutarlılık sağlamalı” dedi.