;
Ekonomi

Belçika Başbakanı: “Enerji Fiyatları Yükselirken En Kötü Senaryolara Hazırlıklı Olmalıyız”

Belçika

Belçika Başbakanı Alexander de Croo, akaryakıt fiyatları ve elektrik faturalarının yakında rekor seviyelere ulaşabileceğini hatırlatırken, “Önümüzdeki beş ila 10 kış zor olacak” diye uyardı.

Belçika Başbakanı De Croo, Zeebrugge’de bir sıvılaştırılmış doğalgaz (LNG) terminalini ziyaret ederken, enerji fiyatlarının rekor seviyelere yakınlaşması nedeniyle önümüzdeki beş ila 10 kışın zor geçeceğini söyledi.

De Croo, “Avrupa genelinde gelişmeler çok sert. Bazı sektörler bu yüksek enerji fiyatları nedeniyle ciddi sıkıntılar yaşıyor” dedi.

De Croo konuşmasına şu şekilde devam etti: “Bunu aşmak, en iyisini ummak ve en kötüsüne hazırlanmak zorundayız. Ve durum beklenenden daha iyi olursa, hazırlıklı olmak yine de iyi olur” dedi.

Fransa ve Almanya’daki artan fiyatlardan etkilenen Belçika’daki elektrik fiyatları da Pazar günü toptan satış piyasasında megawatt-saat (MWh) başına 561,94 euro ile yeni bir rekora ulaştı ve 17 Ağustos’taki MWh başına 541 euro rekorunu aştı.

Flaman elektrik ve gaz piyasası düzenleyicisi Vreg’e göre, fiyat artışları, yıllık ortalama elektrik ve gaz faturaları Ağustos ayında sırasıyla 2.154,58 euro ve 3.791,10 euro‘ya ulaşabilecek ve işletmeler üzerinde en büyük zincirleme etkilere sahip olacak.

Nisan 2021’de yıllık ortalama elektrik faturası 894,75 euro iken bu yılın Nisan ayında 1,581,85 euroya yükseldi.

Temmuz ayında Maliye Bakanı Vincent Van Peteghem ve Enerji Bakanı Tinne Van der Straeten ile ülkenin kış enerji planını sunan De Croo, arz güvenliğinin ancak Avrupa’nın başka yerlerinde sorunlar ortaya çıkarsa etkileneceğini söyledi.

Van der Straeten, “Bu kış için soru, yeterli gaz ve elektriğe sahip olup olmayacağımız değil, komşularımızla maksimum dayanışma gösterip gösteremeyeceğimiz” dedi ve arz güvenliğinden ödün verilmediğini de sözlerine ekledi.

Belçika’nın kış planı, Belçika’nın uzun vadede kapasitesini artırmak istediği Zeebrugge’nin LNG terminalini en üst düzeye çıkarırken Loenhout depolama tesisinin tamamen dolmasını hedefliyor.

Plan ayrıca enerji şirketlerini enerji üretimini artırmaya ve kış aylarında bakımdan kaçınmaya çağırıyor. Fransa ile elektrik konusunda işbirliğini artırmak, en büyük tedarikçisi Norveç’ten gaz tedarikini güçlendirmek ve enerji tasarrufu da planın ana özellikleri arasında yer alıyor.

Belçika, 2020’de ülkedeki arzın sadece %6,6’sını karşılayan Rus gazına çok az güveniyor.

Haber Merkezi

İklim Haber - Haber Merkezi