;
Politika

Batı Hint Okyanusu’ndaki Mercan Resifleri Önümüzdeki 50 Yıl İçinde Yok Olma Riski Altında

Seyşel Adaları’ndan Güney Afrika’ya kadar olan resifler, küresel ısınma ve aşırı avlanma nedeniyle işlevselliklerini yitirebilir.

Yeni bir değerlendirmeye göre, Batı Hint Okyanusu’ndaki tüm mercan resifleri, küresel ısınma ve aşırı avlanma nedeniyle önümüzdeki 50 yıl içinde yok olma riski altında.

Seyşeller’den Mozambik kıyılarındaki Delagoa bölgesine ve Güney Afrika’ya kadar resif sistemleri, 2070’lerde, büyük bir biyolojik çeşitlilik kaybıyla yüzleşecek. Bu kayıp sonrasında resifler, gıda kaynaklarını ve yüz binlerce insanın geçim kaynaklarını tehdit ederek işlevsel olarak yok olma riskiyle karşı karşıya kalacak gibi görünüyor.

Nature Sustainability dergisinde yayımlanan çalışma, batı Hint Okyanusu çevresindeki 10 ülkedeki mercan resiflerini inceledi. Bir bitki veya hayvanın yok olma riskini incelemek için kullanılan yönteme benzer şekilde, Uluslararası Doğayı Koruma Birliği’nin (IUCN), ekosistemlerin kırmızı listesini kullanarak 11 alt bölgenin sağlığını analiz etti.

Değerlendirme, özellikle ada ülkelerindeki resiflerin, ağarma olaylarını yaygınlaştıran küresel ısınma sonucu yükselen su sıcaklıkları nedeniyle tehdit altında olduğunu buldu. Doğu ve güney Madagaskar, Komorlar ve Mascarene Adaları’ndaki resiflerin tümü kritik olarak sınıflandırıldı.

Kuzey Seyşeller’deki ve tüm doğu Afrika kıyılarındaki resifler, ekolojilerini değiştiren ve mercanları boğabilecek farklı alglerin oluşumunu teşvik eden aşırı avlanma nedeniyle savunmasız olarak sınıflandırıldı.

Çalışmayı yöneten IUCN mercanlar grubunun başkanı David Obura, mercan resiflerindeki küresel olarak düşüş bir süredir tespit edilse de, belirlenmiş bölgelere özgü değerlendirmelerin, resiflere olan hasarın nedenleri ve kapsamı hakkında daha fazla netlik sağladığını söyledi.

Obura, “En acil tehdit iklim değişikliği. 50 yıl sonrasını tahmin ederken, küresel ısınmayı 1.5 derecede sınırlandırmayı başarıp başaramayacağımız önümüzdeki 10 yılda ne yapacağımıza bağlı. Dolayısıyla, gerçekten endişelenmemiz gereken 10 yıllık bir gelecek var. Bir resifin çökmesi, resif sisteminin işlevsel olarak neslinin tükendiği anlamına gelir. Orada hâlâ bazı türleri bulabilirsiniz ama artık bir resif daha inşa edemeyecekler. Aldığımız tüm hizmetler – özellikle düşük gelirli haneler ve topluluklar için sunulan ve deniz seviyesinin yükselmesine karşı kıyı koruması, turizm, balıkçılık gibi– risk altında. Doğu Afrika’da turizm sektörü çok büyük ve sağlıklı resiflere bağlı durumda.”

1950’lerden bu yana, küresel ısınma, aşırı avlanma, kirlilik ve habitat tahribatı nedeniyle dünyanın mercan kayalığı örtüsü yarı yarıya azaldı. Yavru balıklar için hayati önem taşıyan ekosistemlerdeki düşüşün, iklimin ısınmaya devam etmesiyle beraber sürmesi bekleniyor.

Obura, seragazı emisyonlarındaki kesintilerin yanı sıra, balıkçılık düzenlemelerinin daha iyi uygulanmasının ve yerel toplulukların resif yönetimine daha fazla katılımının, hayatta kalmalarını sürdürmelerine yardımcı olabileceğini söyledi ve şöyle devam etti: “Mercanlara yönelik, hem iklim değişikliği gibi küresel hem de aşırı avlanma gibi yerel tehditleri ele almak için kararlı adımlar atmalıyız.”