;
Ekonomi

Bank Of China Yurtdışı Kömür Finansmanını Sonlandırıyor

Bank Of China tarafından yapılan bir açıklamada, yurtdışındaki kömür finansmanının sonlandırılacağı ifade edildi. 

Bank of China yeni yaptığı bir açıklamada, bu yılın dördüncü çeyreğinden itibaren Hong Kong, Makao ve Tayvan da dahil olmak üzere Çin dışında yeni kömür madenciliği ve kömür santralı projelerine finansman sağlamayacağını belirtti.

Devlet tarafından işletilen kredi kuruluşunun, halihazırda imzalanmış projeleri hariç tutan duyurusu, Devlet Başkanı Xi Jinping’in Çin’in yurtdışında yeni kömür yakıtlı enerji projeleri inşa etmeyeceğine dair verdiği sözün ardından geldi.

Xi herhangi bir ayrıntı vermedi, ancak politikanın nasıl uygulandığına bağlı olarak, gelişmekte olan dünyadaki kömür santrallarının finansmanı önemli ölçüde sınırlanabilir.

Çin, dünyanın karbon emisyonlarını azaltmaya yönelik Paris Anlaşması’nın hedeflerini yerine getirme yolunda kalmasını kolaylaştırabileceği için, denizaşırı kömür finansmanına son vermesi için ağır diplomatik baskı altında.

Xi’nin açıklaması, bu yılın başlarında Güney Kore ve Japonya’nın benzer hamlelerini takip etti ve BM Genel Sekreteri Antonio Guterres ve ABD iklim elçisi John Kerry, Çin’i Asyalı ülkelerin liderliğini takip etmeye çağırmıştı.

Xi, yıllık BM toplantısında önceden kaydedilmiş video konuşmasında, “Çin, yeşil ve düşük karbonlu enerjinin geliştirilmesinde diğer gelişmekte olan ülkelere desteği artıracak ve yurtdışında yeni kömür yakıtlı enerji projeleri inşa etmeyecek” diyerek Çin’in uluslararası ilişkilerdeki barışçıl niyetlerini vurguladı.