;
Politika

Bangladeş, Dokuz Kömürlü Termik Santralı Askıya Aldı

Bangladeş, ithal kömürün maliyetinin artması ve denizaşırı yatırımcıların fosil yakıtlar için finansmanı azaltması nedeniyle, dokuz yeni kömür projesini askıya almayı planlıyor.

Bangladeş gazetesi Daily Sun’ın bu hafta bildirdiğine göre, ülkenin enerji sekreteri Habibur Rahma, birleşik güç kapasitesi 7.461 MW olan kömürle çalışan santralları askıya almaya karar verdi.

Analistler, ithal kömürün yüksek maliyetinden denizaşırı yatırımcıların finansal desteğindeki düşüşe kadar bir dizi faktörün bu karara katkıda bulunduğunu belirtiyorlar.

Bu yaz, hükümetin enerji sektörü planını ana hatlarıyla açıkladığı sırada, Bangladeş’in kömürden uzaklaşmasına ilişkin kesin ayrıntıların beklendiğini söylemişlerdi.

Bangladeş’in enerji bakanı Nasrul Hamid Daily Sun’a yaptığı açıklamada, Çin’in Kasım ayında Bangladeş’in ana kömür tedarikçisi olan Endonezya’dan yaklaşık 1.5 milyar dolarlık termal kömür satın almak için üç yıllık bir tedarik anlaşması yapmasının ardından kömür tedarikinin büyük bir sorun haline geldiğini söyledi.

Ve Bangladeş şu anda ihtiyaç duyduğundan çok daha fazla elektrik üretiyor.

Enerji Ekonomisi ve Finansal Analiz Enstitüsü’ne (IEEFA) göre, Bangladeş 2019-2020’de elektrik santrallarının kapasitesinin sadece %40’ını kullandı. Bangladeş Enerji Geliştirme Kurulu, enerjiyi kullanmasa bile, elektrik santralı operatörlerine maliyetli sübvansiyonlar ödemek zorunda.

IEEFA’da enerji finansmanı analisti Simon Nicholas, “LNG (sıvılaştırılmış doğalgaz) ve kömür ithalatına artan bağımlılık, elektrik üretim maliyetini artıracak. Bu, tüketiciler için daha yüksek enerji tarifelerine veya daha fazla sürdürülemez fosil yakıt sübvansiyonlarına yol açacak” dedi.

Bangladeş’in kömür beklentileri, büyük finansörlerin kendilerini kirli fosil yakıt projelerinden uzaklaştırmaları nedeniyle de zarar gördü. Asya Kalkınma Bankası ve Asya Altyapı Yatırım Bankası, kömürü desteklemekten uzaklaşacaklarının sinyalini verdiler.

Bölgenin en büyük kömür finansörleri Japonya ve Güney Kore ise, artan uluslararası baskı altında denizaşırı kömür projelerine verdikleri desteği azaltmaya başladı. Kâr amacı gütmeyen Sürdürülebilir bir Çevre ve Toplum için Japonya Merkezi program direktörü Yuki Tanabe, “Yabancı özel şirketler ve finans kuruluşları, Bangladeş’te daha fazla kömür santralı projesi finanse etmekle ilgilenmiyorlar” dedi.

IEEFA’dan Nicholas, “Bangladeş’in hamlesi, gelişmekte olan ülkelerde Japonya ve Güney Kore tarafından inşa edilen ve finanse edilen kömür yakıtlı enerji projelerinin sona ermesini hızlandıracak” dedi.

Daily Star raporuna göre, askıya alınacak kömür projelerinden biri, Güneydoğu Bangladeş’teki Matarbari’de Japon enerji şirketi Sumitomo tarafından geliştirilen 1.200 MW’lık bir santral. Hükümet, iptal edilecek projelerin listesini henüz açıklamadı.

Moazzem’e göre, Bangladeş’in toplam enerji karışımının sadece %1,5’i şu anda yerel yenilenebilir kaynaklardan üretiliyor. “Yenilenebilir enerjiye dayalı şebeke enerjisi üretimine yapılan yatırım yavaş” dedi ve hükümetin yenilenebilir enerji için daha fazla finansal teşvik sunması gerektiğini sözlerine ekledi.