;
Politika

Bakanlıklar Akbelen Ormanı’na Dair Soru Önergelerine Yanıt Vermedi

Üç bakanlık, milletvekillerinin Akbelen Ormanı’nın çevresel etki değerlendirmesi yapılmadan kesilmesi ve maden ruhsat alanının genişletilmesine dair soru önergelerini yanıtsız bıraktı.

Çevre Bakanı Murat Kurum, Enerji Bakanı Fatih Dönmez ve Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, kömür madeni için kesilmek istenen Muğla’daki Akbelen Ormanı’na dair soruları yanıtsız bıraktı.

CHP Muğla Milletvekili Suat Özcan ve HDP Ankara Milletvekili Filiz Kerestecioğlu’nun Akbelen Ormanı’nın çevresel etki değerlendirmesi yapılmadan kesilmesi ve maden ruhsat alanının genişletilmesine dair soru önergeleri yanıtsız kaldı.

CHP Muğla Milletvekili Suat Özcan, Akbelen Ormanı’nı da içeren 86541 no’lu maden işletme ruhsat alanında ÇED yapılıp yapılmadığını, 230 bin dönümlük çok büyük bir alanda işletme ruhsatı verilmesinin çevresel etkilerini; Enerji Bakanı’na ise ruhsat birleştirmelerin amacını ve ruhsat alanının denetimini sormuştu. 86541 no.lu maden işletme ruhsatının alanı, Milas ilçesinin toplam yüzölçümünün %10’una denk geliyor.

HDP Ankara Mv Avukat Filiz Kerestecioğlu ise, Tarım ve Orman Bakanı’na, Akbelen Ormanı’nın kömür madenine tahsisinden önce ÇED yapılıp yapılmadığını, Anayasa’ya aykırı kesimin iptal edilip edilmeyeceğini sormuştu.

İkizköy Çevre Komitesi’nin  ve KARDOK Derneği’nin kömür ruhsat alanlarının birleştirilerek ÇED’den kaçırılmasına dair Muğla Valiliğine açtığı dava ve Akbelen Ormanı’nın madene tahsisine dair Tarım ve Orman Bakanlığı ile Orman Genel Müdürlüğü’ne açtığı dava devam ediyor. Her iki davada da sahada keşif yapılması ve teknik detaylar için bilirkişi incelemesine karar verildi.