;
Ekonomi

Bakan Kurum: “Finans Paketi Önerisi Türkiye’nin Hassasiyetlerine Cevap Vermiyor”

Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, Dünya Bankası liderliğinde BM, Almanya ve Fransa’nın katkılarıyla hazırlanan iklim değişikliği finans paketine temel sağlayacak Mutabakat Zaptı’nın Türkiye’nin haklı duruşuna ve hassasiyetlerine cevap veremediğini vurguladı.

Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres’in, iklim değişikliği müzakerelerinde Türkiye’ye destek verdiğini söyledi.

AA’nın haberine göre, İspanya’nın başkenti Madrid’de başlayan Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği Taraflar Konferansı’na (COP25) katılan Bakan Kurum, BM Genel Sekreteri Guterres ile yaptığı ikili görüşme sonrasında “BM Genel Sekreteri Guterres, Türkiye’nin iklim değişikliği müzakerelerindeki haklı pozisyonunu destekliyor” dedi.

Türkiye’nin, Dünya Bankası Grubu, Fransa ve Almanya ile iklim eylemi konusunda ihtiyaç duyduğu finansmanın uygun koşullarla karşılanması için bir mutabakat zaptı üzerinde çalıştığını anlatan Kurum, “Ülkemizin benzer gelişmişlik düzeyindeki ülkelerle eşit muamele görmesini istiyoruz. Bunu sağlamak için Paris Anlaşması’nın öncesinde ve sonrasındaki süreçte son derece yoğun bir müzakere sürecini devam ettiriyoruz” şeklinde konuştu.

Kurum, Dünya Bankası liderliğinde BM, Almanya ve Fransa’nın katkılarıyla hazırlanan iklim değişikliği finans paketine temel sağlayacak Mutabakat Zaptı’nın Türkiye’nin haklı duruşuna ve hassasiyetlerine cevap veremediğini vurguladı.

Bakan Kurum, İklim Değişikliği Zirvesi’nin Fransa, Fas, Fiji ve Polonya başkanlıkları döneminde de Türkiye’nin müzakerelere devam ettiğini fakat istenilen sonucu alamadıklarını hatırlattı.

Türkiye’nin kendisiyle benzer gelişmişlik düzeyine sahip ülkelerin imkanlarına erişim talep ettiğine dikkati çeken Kurum, “Aksi halde 2020 sonrası, Paris Anlaşması’nın adil ve uzlaşmacı ruhuna aykırı bir biçimde Türkiye’nin geride bırakıldığı bir dönem olacaktır. Ülkemizin, iklim rejiminde geri bırakılmasına kati surette izin vermeyeceğiz. Ülkemiz ulusal koşullarına ve kalkınma düzeyine uygun bir pozisyona yerleştirildiğinde, yani Ek-1 listesinden çıkarıldığında sözleşme ancak o zaman bize adil bir işbirliği ortamı sağlayacaktır” ifadelerini kullandı.