;
Ekonomi Politika

Bakan Dönmez: “Lisanssız Elektrik Üretimi İçin Şartları Oluşturduk”

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı kampüsünün yıllık elektrik ihtiyacının %17’sinin karşılanacağı güneş enerji santralı ile elektrikli otomobil şarj istasyonunun açılışını yapan Bakan Fatih Dönmez, “Lisanssız elektrik üretimi için Türkiye’de bütün şartları oluşturduk” dedi.

Enerji Bakanlığı, bakanlık kampüsüne güneş elektrik santralı ve elektrik şarj istasyonu kurdu. Kampüs içindeki binaların elektrik ihtiyacının karşılanacağı santral ve istasyonun açılışı, Bakan Dönmez’in katıldığı törenle yapıldı.

Dönmez, santralın 999 kilovat kurulu gücü sahip olduğunu belirterek, “7 binada 5 bin 29 metrekare çatı, 2 binada 165 metrekare cephe ve 353 metrekare otopark üstü olmak üzere toplam 5 bin 547 metrekarelik bir alana kuruldu. Çatı, cephe ve otopark alanında toplamda 2 bin 872 adet güneş paneli kullandık. Yemekhane, otopark, 4 bakanlık binası, kreş, sağlık tesisi, misafirhane, ısı merkezi ve TEİAŞ binalarını artık güneş enerjisiyle aydınlatacağız. Yerli ve temiz enerji kaynağıyla elektriğimizi sağlayacağız. Yaklaşık 2 hafta önce kabulü yapılarak santralımızı devreye aldık. Bugüne kadar 118 bin kilovat enerji ürettik. Kampüsümüzün yıllık elektrik ihtiyacının %17’sini buradan karşılayacağız. Tabii mevsim şartlarını da göz önüne alırsak bu oran bahar ve yaz aylarında %25’lere kadar çıkacak” dedi.

“Tüm Elektrikli Araçlara Uygun”

Dönmez ayrıca açık otoparka 2 adet hızlı e-şarj istasyonu kurduklarını anlatarak, “Her iki şarj istasyonumuzun kablo çıkışları hem Avrupa ve ABD menşeli hem de Uzakdoğu menşeli araçları şarj edebilecek şekilde yapıldı. Böylece şarj istasyonumuz dünyada üretilen bütün elektrikli araçların kullanımına uygun olacak. 52 kWh bataryalı bir araç 50 kW DC şarj istasyonunda yaklaşık 1,5 saatte, 22 kW AC şarj istasyonunda yaklaşık 2 saat 54 dakikada dolacak” diye konuştu.

Dönmez, kendi elektriğini üretmek isteyen herkese çağrıda bulunarak, “Lisanssız elektrik üretimi için Türkiye’de bütün şartları oluşturduk. Daha önce 1 megavat olan lisanssız elektrik üretim üst limitini 5 megavata yükselttik. Lisanssız üretim yapmak isteyen işletmelerimizin ya da vatandaşlarımızın lisans alma ya da şirket kurma zorunluluğunu kaldırdık. Böylece yatırımcılarımıza hızlı, bürokratik süreçlere takılmayan ve vergiden muaf bir statü kazandırmış olduk. Lisanssız enerji üretimiyle birlikte enerji gibi dev bütçeli yatırımları tabana yaymaya başladık. Lisanssız elektrik kurulu gücünde bu adımlarımızla birlikte ciddi bir ilerleme sağladık. Güneş enerjisinde lisanssız elektrik kurulu gücümüz 6 bin 184 megavatı geçti. Türkiye genelinde güneş enerjisine dayalı lisanssız üretim yapan toplam 7 bin 370 santralımız mevcut. Bir kez daha bütün vatandaşlarımıza ‘Kendi elektriğini, kendin üret’ çağrısı yapıyoruz. Güneş enerjisiyle birlikte hem siz hem de ülkemiz kazansın istiyoruz. Türkiye’nin güneşi, Türkiye’nin enerjisi olsun istiyoruz” ifadelerini kullandı.