;
Ekonomi

Bakan Bayraktar: “Temiz Enerjide 5 Milyar Dolarlık Yatırım Hayata Geçecek”

temiz enerji

Enerji Bakanı Bayraktar, sanayicilerin kendi tüketimlerine yönelik 7 bin 500 MW’lık yenilenebilir kapasite tahsis edileceğini duyurdu.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, Bakanlık’ta basın mensupları bir araya gelerek gündeme ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Türkiye’nin yenilenebilir enerjide kapasitesini artırdığına işaret eden Bayraktar, söz konusu kaynakların dışa bağımlılığı ve cari açığı azaltmada önemli rol oynadığını söyledi.

Bayraktar, geçen yıl 2 bin 800 MW’tan fazla yenilenebilir enerji kurulu gücü eklendiğini, elektrik üretimi içerisinde yenilenebilir kaynakların payının %42’ye yükseldiğini belirtti.

Yenilenebilir enerjide hedefin her yıl 5 bin MW ek kapasite olduğunu anımsatan Bayraktar, “İddialı bir hedefimiz var. Bu, Türkiye’nin cari açıkla, iklim değişikliğiyle mücadelesiyle ilgilidir. Önümüzdeki süreçte daha yoğun bir enerji yatırımını ülkemizde görmüş olacağız.” ifadelerini kullandı.

Bayraktar, yenilenebilir enerji yatırımları kapsamında belli zamanlarda kapasiteler açıldığını vurgulayarak, şöyle devam etti: “Uzun bir süredir teknik çalışmalarını yürüttüğümüz bir sürecin sonuna geldik ve bugün itibarıyla sanayicilerimizin kendi tüketimleri için kurmaları yönünde 7 bin 500 MW’lık yenilenebilir kapasiteyi ilan ediyoruz. Başvurularını yapabilecekler ve 7 bin 500 MW’ı 2024 yılı içerisinde tahsis edeceğiz. Bir an önce bu yatırımların gerçekleşmesini ve yeni kurulu güçlerin devreye girmesini bekliyoruz. Bu, 5 milyar dolarlık bir yatırım anlamına geliyor.”

2026’da devreye girecek “sınırda karbon” düzenlemesinin sanayiciyi ve ihracatı etkileyeceğine işaret eden Bayraktar, bu kapsamda üreticilerin karbon emisyonlarını düşürmeye yönelik çalışmalar yapmaları gerektiğini ve yenilenebilir enerji kullanımının bu alanda önemli rol oynayacağını dile getirdi. Bayraktar, bu bağlamda tahsis edilecek 7 bin 500 MW kapasitenin sanayiciler tarafından olumlu karşılanacak bir haber olduğunu söyledi.

Haber Merkezi

İklim Haber - Haber Merkezi