;
Bilim

Avustralya’daki Yangınlar, Ülkede Bir Yılda Salınan Karbondioksitten Daha Fazlasına Neden Oldu

Avustralya’da Eylül ve Şubat ayları arası yaşanan yangınların neden olduğu 830 milyon ton karbondioksit salımının Çin, ABD, Hindistan, Rusya ve Japonya’nın emisyonlarından sonra altıncı sırada olabileceği söyleniyor.

Avustralya’da Eylül ayında başlayan yangınların, ülkenin yıllık seragazı salımından çok daha fazla salıma neden olduğu tahmin ediliyor. Hükümetin bir çalışmasına göre yangın mevsimi yaklaşık 830 milyon ton karbondioksit salımına neden oldu.

Eylül ve Şubat ayları arası yaşanan yangınların, uluslararası emisyonlarla karşılaştırıldığında Çin, ABD, Hindistan, Rusya ve Japonya’dan sonra altıncı sırada olabileceği söyleniyor.

Hükümet verilerine göre, ılıman kuşaktaki yağmur ormanları yangınların ardından genelde kendini yenileyebiliyor ve önceden salınan karbondioksitleri tekrardan yutabiliyor. Çalışma, 2003 yılında Avustralya Merkez Bölgesi’nde yaşanan yangın sonucunda ortaya çıkan karbondioksitin yaklaşık %96’sının 2019’a kadar ormanların büyümesiyle tekrar yutulduğunu belirtiyor. Ancak iklim krizinin etkilerinin, ormanların yenilenmesini olumsuz etkileyebileceğinin de altı çiziliyor.

Ancak diğer bilim insanları Avustralya ormanlarının yangın mevsiminde salınan emisyonları yutabilmesi fikrine çok olumlu bakmıyor. Normal koşullarda dahi, salınan emisyonları yutabilmesi için ormanların kendilerini onlarca yılda ancak yenileyebileceğini konusunda uyarıyorlar.

11 Şubat itibarıyla Avustralya’da, 2019-2020 yangınlarında 7.4 milyon hektar ılıman yağmur ormanlık alan yandı. Yangınların büyük bir kısmı New South Wales ve Victoria bölgelerinde yaşandı. Çalışma, yanan bölgenin daha önce eşi benzerinin görülmediğini söylüyor.

Yanan alanların %40’ı (3.14 milyon hektar) ulusal parkları, 1.86 milyon hektar ise “diğer koruma ve doğal alanları” kapsıyor. Yaklaşık 1.8 milyon hektar ise üretim ormanları olarak tanımlanan, tomrukçuluk faaliyetlerinin gerçekleştiği devlet ormanları.

Hükümet raporu ise yangın kaynaklı emisyonların Avustralya’nın Paris Anlaşması kapsamındaki hedeflerine ulaşmasına çok az etkisi olabileceğini söylüyor. İnsan faaliyetleri dışında doğal sebeplerden kaynaklanan kirliliklerin BM seragazı ölçüm kuralları uyarınca dikkate alınmıyor. Rapor, ormanların kendini “tamamen” yenileyeceğini belirtiyor.

Ancak rapor emisyonlar dışında, hayvanların ölmesi gibi yangınların neden olduğu başka sonuçları ele almıyor. Yangınların hemen ardından gerçekleştirilen bir hükümet analizine göre 113 tür acil yardıma ihtiyaç duyuyordu ve bu türlerin en az %30’unun yaşam alanı yok olmuştu.

Victoria’da ülkenin kalan yağmur ormanlarının %70’inin ve nesli tehlike altında olan en az 170 türün yaşam alanlarının yarısının yangınlardan etkilendiği tahmin ediliyor.

Avustralya, bir yılda 530 milyon ton karbondioksit salıyor. En güncel hükümet verisine göre ülke 2030 hedefine ulaşmaya bir hayli uzak. Analistler ise ülkenin Paris Anlaşması hedeflerine bağlı kalabilmek için daha iddialı taahhütler vermesi gerektiğini söylüyor.