;
Politika

Avustralya Başbakanı Güçlü Bir Emisyon Azaltım Taahhüdü Vermeyi Reddediyor

Avustralya Başbakanı Scott Morrison, COP26 yaklaşırken fosil yakıtların aşamalı olarak terk edilmesini taahhüt etmeyi reddederken, yardımcısı net sıfır emisyon hedefine karşı çıktı.

Dünyanın en büyük kömür ve gaz ihracatçılarından biri olan Avustralya, Kasım ayında İskoçya’da düzenlenecek COP26 Birleşmiş Milletler iklim konferansı öncesinde emisyon azaltım hedeflerini belirleme konusunda artan bir baskı altında.

Uluslararası Para Fonu, Avustralya’yı net sıfır emisyona ulaşmak için “zamana bağlı” bir hedef belirlemeye çağırdı. Avustralya, 2050’ye kadar net sıfır hedefine ulaşamaması durumunda çok daha yüksek borçlanma maliyetlerine hazır olması gerektiği konusunda uyarılıyor.

Washington’daki bir zirvenin ardından Avustralya medyasıyla yaptığı röportajlarda Morrison, hükümetinin hâlâ emisyon planları üzerinde çalıştığını ve Avustralya’nın ihracat gelirinin büyük bir bölümünü oluşturan fosil yakıtları azaltmayı taahhüt etmeyi reddettiğini söyledi.

Geçtiğimiz Cumartesi günü (25.09) yayımlanan bir röportajda yayıncı SBS’ye, fosil yakıt endüstrisine güçlü bir darbe vurmaya hazır olmadığını söyledi.

“Zorunda değiliz, çünkü bu değişiklik zamanla gerçekleşecek. Bizi net sıfıra ulaştırabilecek geçiş teknolojileri ve yakıtlar üzerinde çalışıyoruz. Bu bir gecede olmaz.”

Başbakan yardımcısı, iklim değişikliğine şüpheyle bakan Barnaby Joyce ise Pazar günü net sıfır hedefine karşı çıktı.

Joyce, Australian Broadcasting Corporation’a verdiği demeçte, “Bölgesel iş kaybı ya da geniş kapsamlı bir kayıp yaşamayacağımızdan emin olmak için çalışmalarımız devam ediyor” dedi. Joyce, madencilik ve tarım endüstrilerinden elde edilen gelirlerin, kuaförlerden otomobil servislerine kadar kasabalardaki insanlar için hayati önem taşıdığını söyledi.

Başbakan yardımcısı, “Unutmamalısınız, fosil yakıtlar ülkenizin en büyük ihracat kalemi ve ülkenizin en büyük ihracatını elinizden alırsanız, daha düşük bir yaşam standardını kabul etmeniz gerekecek” dedi.