;
Politika

Avustralya 2030 Emisyon Azaltım Hedefini Güçlendirdi

AB

Yeni hükümet yönetimindeki Avustralya, emisyonlarını azaltma konusundaki 2030 hedefini yükselterek ülkeyi diğer gelişmiş ekonomilerin Paris Anlaşması taahhütleriyle daha uyumlu hale getirdi.

Dünyanın kişi başına en yüksek karbon salan ülkelerinden biri olan Avustralya, önceki muhafazakar hükümetin 2030’a kadar 2005 seviyelerine göre %26 ile %28 arasındaki azaltım hedefini %43’e yükseltti.

Ülkenin Başbakanı İşçi Partisi’nden Anthony Albanese, BM’yi bilgilendirdikten sonra, “Son birkaç hafta içinde uluslararası liderlerle konuştuğumda, hepsi Avustralya’nın değişen tutumunu memnuniyetle karşıladılar” dedi.

Eski hükümet döneminde, dünyanın en büyük kömür ve sıvılaştırılmış doğalgaz ihracatçısı olan Avustralya’nın, yenilenebilir enerji yatırımlarını teşvik edecek net bir enerji ve iklim politikası bulunmuyordu.

Geçen yıl Glasgow’daki BM iklim zirvesinde, eski başbakan Scott Morrison daha iddialı bir emisyon azaltım hedefi belirlemediği için eleştirilirken, ABD, Kanada, AB, İngiltere ve Japonya taahhütlerini güçlendirmişti. Kanada, 2030 yılına kadar 2005 seviyelerine göre %40’lık bir azaltımı hedeflerken,  ABD’nin %52 hedefi var.

İklim Değişikliği ve Enerji Bakanı Chris Bowen, Canberra’daki bir basın toplantısında gazetecilere verdiği demeçte, “Avustralya hükümeti yıllarca dünyaya bunun çok zor olduğunu söyledi. Şimdi, dünyanın geri kalanına, dostlarımıza ve müttefiklerimize iklim acil durumuyla mücadelede aynı kaygılarımızı taşıdığımızın mesajını gönderiyoruz” dedi.