;
Ekonomi

Avrupalı KOBİ’lerin Yüzde 75’i Enerji Maliyetlerini Azaltmak için Temiz Enerjiyi Tercih Ediyor

KOBİ

Avrupalı KOBİ’lerin dörtte üçü, işlerini tehdit eden enerji faturalarının nedeninin fosil yakıtlara olan bağımlılık olduğunu düşünüyor. KOBİ’lere göre çare ülkelerin yenilenebilir enerjiye yatırım yapması.  

Fosil Yakıtların Ötesi (Beyond Fossil Fuels) tarafından yeni yayımlanan ankete göre, Avrupalı küçük ve orta ölçekli işletmelerin (KOBİ’ler) yarısından fazlası, işlerini tehdit eden enerji faturalarının nedeninin ülkelerinin fosil yakıtlara olan bağımlılığı olduğunu düşünüyor. KOBİ’ler kendi enerjilerini üretmelerine yardımcı olacak yenilenebilir enerji programlarına yatırım yapılmasını istiyor.

YouGov tarafından Çek Cumhuriyeti, Almanya, Yunanistan, İtalya, Hollanda ve Polonya’da gerçekleştirilen araştırma, KOBİ’lerin üçte ikisinin yüksek ve değişken enerji maliyetleri karşısında mal ve hizmet fiyatlarını arttırmak zorunda kaldıklarını ve kendilerini korumak için yenilenebilir enerji ve enerji verimliliği çözümlerine yöneldiklerini ortaya koyuyor.

KOBİ’ler özel sektördeki istihdamın üçte ikisini oluşturuyor ve sadece AB’deki işletmeler tarafından yaratılan toplam katma değerin yarısından fazlasına katkıda bulunuyor. KOBİ’lerin çoğu, işten çıkarma yapmamak için çok mücadele ettiklerini söylüyor ancak artan enerji faturalarının kârlarını ve üretkenliklerini düşürdüğü da aşikar.

Her dört işletmeden üçü, kendilerine destek verilmesi ve idari engellerin kaldırılması halinde enerji dönüşümünden faydalanmaya hazır.

Fosil Yakıtların Ötesi Kampanyacısı Duygu Kutluay ankete dair şunları söyledi: “İstihdam yaratılmasına öncülük eden küçük ve orta ölçekli işletmeler Avrupa ekonomisinin can damarı. Bu işletmeler, değişken fosil yakıtlar nedeniyle yüksek enerji maliyetleri altında eziliyor. Bu anketten çıkan mesaj açık: KOBİ’ler yerel, yenilenebilir enerji projelerine önemli yatırımlar yapılmasını, kendi enerjilerini üretmelerine yardımcı olacak destekler verilmesini ve idari engellerin kaldırılmasını istiyor; böylece dayanıklılıklarını arttırarak işlerini canlandıracak çözümleri uygulamaya başlayabilirler.”