;
Ekonomi

Avrupa’daki Yenilenebilir Enerji Talebi Salgında Rekor Seviyelere Ulaştı

İş dünyası ve endüstrinin, yenilenebilir enerji kullanımı ve enerjinin nereden geldiğini gösterme talepleri giderek artıyor.

Yeni verilere göre “Guarantees of Origin” (GOs) ile belgelenen yenilenebilir enerji talebi, yılın ilk yarısında %15 oranında artarak rekor seviyelere ulaştı.

Düzenleyen Kuruluşlar Birliği’nin (AIB) rakamlarına göre, Haziran ayı sonunda GO tarafından belgelenmiş yenilenebilir enerji talebi, bir yıl öncesine göre % 15 artarak 530TWh’ye ulaştı.

GO’lar, son tüketiciye belirli bir yenilenebilir enerji kaynağından bir miktar elektriğin çıktığını kanıtlayan elektronik belgelerdir. Tüketiciler bu sertifikaları alıp satabilir ve ne kadar yenilenebilir enerji kullandıklarının kanıtı olarak kullanabilir.

2020’nin ilk yarısında Avrupa’da yenilenebilir enerji talebi, 2019 hariç, kaydedilen tüm tam yıllar için olan talepten daha yüksek.

Son yıllarda GO ile belgelenen yenilenebilir enerji talebinde istikrarlı bir büyüme oldu ve bu tür bir talep 2012 ile 2020 arasında %16’lık bir bileşik yıllık büyüme oranına (CAGR) işaret ediyor.

Avrupa’daki azalan enerji talebini geride bırakmaya başlayan yenilenebilir enerji üretimindeki 2020’nin ilk yarısındaki büyüme, koronavirüs salgınının ortasında zirve seviyelerine ulaştı.

Yenilenebilir enerji danışmanlığı şirketi EcoHz, devam eden büyümenin büyük olasılıkla, uluslararası pazarlarda yoğun enerji kullanımı ve karbondan arınma istekleri olan büyüyen bir şirket grubundan kaynaklandığını belirtti.

Danışmanlık şirketi, AB’nin yeni Yenilenebilir Enerji Direktifi’nin GO kullanımına da açıklık getirdi. Buna göre bazı ülkeler sürdürülebilirlik sonuçlarını daha özenli bir şekilde rapor edip belgelerken bazıları enerji tüketimini eskisine göre açıklıyor. Tüm bu gelişmeler, işletmeleri yenilenebilir enerji tüketimini belgelemek için GO kullanma konusunda daha güvenli hale getiriyor.

EcoHz, kurumsal müşterilerin yenilenebilir enerjilere erişimini sağlayan yeni platformların 2019 ve 2020’de ortaya çıktığını ve GO’laın büyümesine yardımcı olduğunu ekledi.

Yılın ikinci yarısı geleneksel olarak önemli ölçüde daha düşük hacimler gösterirken, EcoHz,  piyasanın birdenbire sönmeyeceğini varsayarak, 2020’nin GO belgeli yenilenebilir enerji talebi için rekor bir yıl olacağına inanıyor.

Haber Merkezi

İklim Haber - Haber Merkezi