;
Ekonomi

Avrupa’da Yenilenebilir Kaynaklar Elektrik Üretiminde İlk Sırayı Aldı

Yenilenebilir enerji kaynakları, geçtiğimiz yıl Avrupa’daki elektrik üretiminde fosil yakıtları geride bırakarak ilk kez en büyük payı aldı.

Pandemi kısıtlamalarının enerji talebini azalttığı geçen yıl, arzdaki düşüş büyük ölçüde daha pahalı olan fosil yakıtlarda yaşandı. Böylece iklim hedefleri doğrultusunda payı daha da artacak yeşil kaynaklar Avrupa’nın elektrik üretiminde şimdiden ilk sıraya geçti.

Bununla birlikte Avrupa’nın 2030 yılına kadar emisyonu 1990 seviyelerine göre %55 azaltma hedefine ulaşması için yenilenebilir kaynaklardan elektrik üretiminin payını iki katına çıkarması gerekiyor.

Araştırma kurumu Ember and Agora Energiewende’nin analizine göre Avrupa Birliği’nde (AB) geçen yılki elektrik üretiminin %38’i yenilenebilir kaynaklardan sağlandı. 2019’da bu oran %34 idi. Böylece %37’lik paya sahip fosil yakıtlar geçilmiş oldu.

Ember’in elektrik analisti ve raporun başyazarı Dave Jones, “Avrupa’nın yeşil enerjide bu kritik eşiği geçmiş olması dikkat çekici. Rüzgar ve güneş enerjisindeki hızlı büyüme kömürü azalmaya zorladı, ancak bu daha başlangıç” dedi.

Rüzgar ve güneş enerjisinden elektrik üretimi 2019’a kıyasla %10 arttı. Kömür üretimi %20 azalarak beş yıl öncesinin yarı seviyesine indi. Doğalgaz üretimi %4 civarında düştü, ancak geçen 10 yılın medyanının hâlâ %12 üzerinde.

Kömürden uzaklaşma Avrupa’nın enerjisindeki karbon yoğunluğunu geçen beş yılda %29 azalttı. Bu trend AB’nin karbon bazlı yakıtları terk etme çabaları genişletilir ve yenilenebilir enerjiyle değiştirilirse hız kazanabilir.