;
Ekonomi

Avrupa’da Yeni Rüzgar Santralı Yatırımları Ertelenebilir

WindEurope 2019 yılında, bir önceki yıla göre, rüzgar santralı finansmanlarında %25 oranında düşüş olduğunu söylüyor. Koronavirüs pandemisi nedeniyle 2020’de de finansman ertelenmesi yaşanması muhtemel.

Avrupa’da yeni rüzgar santralı projelerine yatırımlar 2019 yılında bir önceki yıla göre %25 oranında (19 milyar Euro) düştü. WindEurope’a göre, proje yatırımlarının bu yıl da ertelenmesi bekleniyor.

WindEurope yıllık raporunda, yeniden finansman sağlama, satın almalar ve mevcut rüzgar santrallarına ilişkin diğer işlemler dahil edildiğinde, Avrupa’da 2019’daki toplam yatırımın 2018’e göre 5 milyar euro daha az gerçekleştiğini duyurdu. 2019’daki toplam yatırım 52 milyar euro olarak gerçekleşti.

İklim Haber'i Telegram'da Takip Edin!İklim Haber'i Linkedin'de Takip Edin!

Raporda “Rüzgar enerjisi projeleri çekici bir yatırım olarak görülüyor ve uzun vadede rüzgar santrallarını finanse edebilecek sermaye bulmak mümkün” ifadesi de yer alıyor. Ancak kısa vadede koronavirüs pandemisi küresel ekonomide belirsizliklere neden olurken, yeni rüzgar santralı finansmanlarının da ertelenmesi kaçınılmaz. Rapor, borç piyasasının likiditesinin azalmasının bankaların fon sunma olasılığını azaltacağını, ancak normal şartlar altında mevcut düşük faiz oranlarının uzun vadeli borçlanma ve yatırım için iyi bir zaman sağlayacağını da söylüyor. Geri ödemesiz krediler, yeni rüzgar santralı projeleri için ayrılan sermayenin %58’ini oluşturuyor.

Bunun ötesindeki sekötrün büyümenin ise piyasanın 2020’de tamamen kendine gelip gelmemesine bağlı olduğu belirtiliyor.

Haber Merkezi

İklim Haber - Haber Merkezi