;
Bilim

Avrupa Şehirlerinin Yarısından Fazlası Kirli Hava Soluyor

Yeni bir rapora göre, Avrupa şehirlerinin yarısından fazlası hâlâ kirli havayla mücadele ediyor. Veriler, karantinalar sırasında emisyonlardaki düşüşe rağmen 323 şehirden yalnızca 127’sinin kabul edilebilir PM 2.5 seviyelerine sahip olduğunu gösteriyor.

Yeni verilere göre, geçen yılki sokağa çıkma kısıtlamaları sırasında trafik kaynaklı emisyonlarda ve diğer kirleticilerde azalma olmasına rağmen, Avrupa şehirlerinin yarısından fazlasının hâlâ kirli havadan rahatsız olduğu görülüyor.

Kömürün önemli bir enerji kaynağı olduğu doğu Avrupa’daki şehirler, en kötü durumda; Polonya’da en kirli havaya sahip olan Nowy Sącz’i, endüstri ve coğrafyanın hava kirliliğini yoğunlaştırma eğiliminde olduğu İtalya’daki Cremona ve Hırvatistan’daki Slavonski Brod takip ediyor.

Havası en temiz üç şehir ise İsveç’te Umeå, Finlandiya’da Tampere ve Portekiz’de Funchal oldu.

Avrupa Çevre Ajansı (EEA), 2019 ve 2020’de 323 şehirden aldığı verilerin yalnızca 127’sinde PM 2.5 olarak bilinen ince partikül madde seviyelerinin Dünya Sağlık Örgütü’nün tavsiye ettiği sınırların altında olduğunu buldu. İnce partikül madde, Avrupa genelinde yılda 400.000’den fazla erken ölüme neden oluyor.

Veriler iki yılın ortalamasını gösteriyor ve yalnızca tutarlı raporlamanın mevcut olduğu şehirler için mevcut, bu nedenle tüm Avrupa şehirleri kapsanmadı.

EEA, karantina önlemlerinin nitrojen dioksit seviyelerinde büyük düşüşlere yol açtığını, ancak partikül madde seviyelerinin yüksek kaldığını söyledi. Nisan 2020’deki sokağa çıkma kısıtlamalarında bazı şehirlerde azot dioksit seviyeleri %60’tan fazla düştü, ancak partikül madde seviyelerindeki düşüşler daha az çarpıcıydı ve en son Nisan ayında büyük partikül seviyelerinde (PM 10) kaydedilen yaklaşık %20 ila %30’luk düşüşler oldu.

EEA’nın hava kirliliği, çevre ve sağlık grubu başkanı Catherine Ganzleben, COVID-19 pandemisinin teşvik ettiği davranış değişikliklerinin gelecekte bir etkisi olabileceğini söyledi. “İnsanlar uzaktan çalışmayı seçerlerse, bu kirlilik modellerini değiştirebilir” dedi.

Yeni hava kirliliği verileri, insanların şehirlerini Avrupa’daki diğer şehirlerle karşılaştırmasına olanak tanıyan bir internet sitesi aracılığıyla sunulacak.

EEA’nın genel müdürü Hans Bruyninckx “Hava kalitesi son yıllarda belirgin bir şekilde iyileşirken, Avrupa’daki birçok şehirde hava kirliliği hâlâ yüksek. Yeni sunduğumuz system ile insanlar şehirlerinin hava kirliliği konusunda diğerlerine kıyasla ne durumda olduğunu görebilecek. Ayrıca vatandaşları sorunları ele almak için yerel makamlarına yönlendirebilecek somut ve yerel bilgiler sağlıyor” dedi.