;
Ekonomi

Avrupa Parlamentosu: “AB Bütçesi İklim Dostu Olmalı”

Avrupa Parlamentosu (AP) üyeleri, 2020’den sonraki dönemi kapsayacak AB bütçesi için önceliklerini belirledi. Üyeler, iklim değişikliğiyle mücadelede ve sıfır karbon ve iklime dirençli ekonomilere geçişte AB bütçesinin önemine vurgu yapıyor.

Avrupa Parlamentosu (AP) üyeleri geçtiğimiz Çarşamba günkü toplantıda, 2020’den sonraki dönemi kapsayacak AB bütçesi için öncelik verecekleri konuları belirledi. Üyeler, iklim değişikliği ile mücadelede ve sıfır karbon ve iklime dirençli ekonomilere geçişte AB bütçesinin önemine vurgu yapıyor. Avrupa Parlamentosu’nun bu yaklaşımı, yakın bir tarihte Yeşil Büyüme Grubu’na üye olan 14 çevre bakanının yaptığı açıklamadan sonra geldi.

AP üyeleri, iklim değişikliği ile mücadelede daha fazla mali destek çağrısında bulunurken aynı zamanda gelecekteki AB harcamalarında fosil yakıt sübvansiyonlarının aşamalı olarak sonlandırılmasının gerekliliğini vurguladılar. Üyeler, ulaştırma sektöründe AB fonlarına yatırım yapılırken karbondioksit azaltımı konusunun üzerinde durulması ikazını yaparken sıfır karbon ekonomisine geçişte karbon yoğun bölgelere destek verme gerekliliğinin de altını çizdiler.

İklim Eylem Ağı (CAN) Avrupa finans ve sübvansiyonlar politika koordinatörü Markus Trilling’e göre, bir sonraki AB bütçesine ilişkin yapılan oylamada AP, Avrupa Birliği’nden mali kaynaklarını iklim eylemini güclendirmesi için kullanmasını bekliyor. Trilling, “Parlamento, AB bütçesinin Paris Anlaşması hedeflerine ulaşmak için kullanılmayan potansiyelini vurgulamakta haklı” diyor. Trilling aynı zamanda finansal akışların fosil yakıtlardan uzak tutulması ve temiz enerji geçişine doğru yönlendirilmesi gerektiğini belirtiyor ve ekliyor: “Bu akışlar iklim değişikliğinin şiddetli etkileri ile karşı karşıya kalan gelişmekte olan ülkeler için de daha fazla destek sağlamalı”.

Haber Merkezi

İklim Haber - Haber Merkezi