;
Politika

Avrupa Komisyonu Başkanı 2030 için %55’lik Emisyon Azaltım Planını Duyurdu: “Başarabiliriz!”

Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, yüzyılın ortasına kadar “iklim nötr” olmayı amaçlayan Avrupa Yeşil Düzeni programının bir parçası olarak 2030 yılına kadar seragazı emisyonlarında % 55’lik bir azaltımı hedefleyen planlarını açıkladı.

Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen 2030’a kadar emisyonların %55 azaltılmasına ilişkin planı duyururken yaptığı açıklamada “Bizim için 2030 hedefi iddialı, ulaşılabilir ve Avrupa için faydalı” dedi.

“Başarabiliriz” diyen von der Leyen, 2015 göç krizinin zirvesinde Almanya Başbakanı Angela Merkel’in kullandığı ünlü bir cümleyi ödünç aldı.

“Etki değerlendirmemiz, ekonomimizin ve endüstrimizin bunu yönetebileceğini açıkça gösteriyor” diyen Komisyon Başkanı AB ülkelerinin ekonomilerini % 60’ın üzerinde büyütürken 1990’dan beri emisyonları % 25 azaltmayı başardığını söyledi.

Bugünkü farkın, Avrupa’nın bunu gerçekleştirmek için geçtiğimiz Temmuz ayında AB liderleri tarafından kabul edilen ve 2021-2027 yıllarını kapsayan 1.8 trilyon euroluk iyileşme bütçesi ile birlikte gerekli teknolojiye, uzmanlığa ve mali gücü sahip olmaları olduğunu ifade etti.

“Yeşil finans alanında dünya lideriyiz ve dünya çapında en büyük yeşil tahvil ihraççısıyız” diyen von der Leyen, AB’nin 750 milyar euroluk kurtarma fonunun % 30’unun yeşil tahviller yoluyla toplanacağını duyurdu.

Sözlerine “Her şeye sahibiz. Şimdi bunu uygulamak ve gerçekleştirmek bizim sorumluluğumuz” diye devam ederken, Parlamenterlere “Bu bizim görevimiz” dedi.

AB’nin yeni 2030 iklim hedefine ilişkin duyuru, geçen hafta Komisyon Başkanı’nın bunları konuşmasında açıklayacağına dair raporların ortaya çıkmasının ardından büyük ölçüde bekleniyordu.

Bu haftanın başlarında EURACTIV tarafından yayımlanan sızdırılmış bir politika belgesi, AB düzeyinde yeni önlemlerin, tarımdan enerji ve ulaşıma kadar ekonominin her sektörünü kapsayacağını gösteriyordu. Teklif, %55 azaltım önerisinin yıl sonundan önce kabul edilmesi amacıyla bugün resmen açıklanacak.