;
Ekonomi

Avrupa Komisyonu: Aşırı Hava Olayları ile Mücadele için Daha Fazla Fon İhtiyacı Var

Avrupa Komisyonu

Avrupa Komisyonu, 2021 ve 2022’de acil yardım rezervinin tükenmesinin ve bu yıl aşırı hava olaylarının sayısının artmasının ardından AB’nin iklim değişikliğinin yol açtığı krizlere yanıt vermek için acilen daha fazla fona ihtiyacı olduğu konusunda uyardı.

Avrupa, aşırı hava ve iklim etkileriyle dolu bir yazdan daha çıkıyor. Slovenya’daki yıkıcı sel en az altı kişinin ölümüne yol açtı, Yunanistan ölümcül orman yangınları ve fırtınalarla sarsıldı ve rekor kıran kuraklık İspanya’daki tarımı mahvetti.

Avrupa Komisyonu’nun Kriz Yönetiminden Sorumlu Üyesi Janez Lenarcic, krizden etkilenen ülkelere yardım dağıtımını koordine eden AB’nin acil durum müdahale merkezinin, yalnızca temmuz ve ağustos aylarında, Ukrayna’daki orman yangınları, sel ve acil durumlara yanıt vermesi için 12 kez çağrıldığını söyledi.

Acil durumlarda Avrupa ülkelerine yardım eden AB’nin dayanışma ve acil yardım rezervinin yıllık maksimum bütçesi 1,2 milyar euro (1,29 milyar dolar) seviyesinde bulunuyor.

Komisyon, AB’nin yedi yıllık bütçesinin devam eden incelemesinin bir parçası olarak 2024-2027’de rezerve fazladan 2,5 milyar euro eklemek istiyor. AB ülkeleri ve yasa koyucuların ekstra parayı müzakere edip onaylaması gerekiyor, ancak hükümetler arasında daha fazla para yatırma konusunda isteksizlik var.

Lenarcic, Strazburg’da AB Parlamentosu toplantısında yaptığı konuşmada, “AB’nin sivil koruma mekanizması halihazırda tam operasyonel düzeyde çalışıyor. Kaynaklar kısıtlı. Yakında ihtiyaç duyulduğunda yardım edemeyebiliriz” dedi.

Acil yardım taleplerinin son iki yılda %400 arttığını belirten Lenarcic, AB’nin afet müdahalesine yönelik mevcut bütçesinin çok küçük olduğunu söyledi.

“Daha fazla finansal desteğe ihtiyacımız var” diyen Lenarcic, felaketleri önlemek için daha büyük yatırımlara da ihtiyaç duyulduğunu, örneğin yangınları sınırlamak ve iklim değişikliğine neden olan karbon emisyonlarını azaltmak için sürdürülebilir orman yönetimine ihtiyaç olduğunu ekledi.

AB Parlamentosu’nun Yunan üyesi (AP) Vangelis Meimarakis de, AB’yi kötüleşen hava koşullarından etkilenen ülkelere yardım etmek için daha fazlasını yapmaya çağırdı.

“Tüm Yunan milletvekilleri, siyasi grupları ne olursa olsun, sizi güçlü adımlar atmaya çağırıyor” dedi.

Haber Merkezi

İklim Haber - Haber Merkezi