;
Bilim

Avrupa En Sıcak Kış Mevsimini Yaşadı

Avrupa Birliği Copernicus İklim Değişikliği Hizmeti’nin (C3S) verilerine göre iklim değişikliği bu kışın daha sıcak geçmesinde etkili oldu.

Copernicus İklim Değişikliği Hizmeti’nin (C3S) 1855’ten bu yana topladığı verilere göre 2019 Aralık ve 2020 Ocak ve Şubat aylarının Avrupa’daki ortalaması 2015-2016 kışına göre 1.4 derece daha fazlaydı. 1981-2010 yıllarının ortalamasının ise 3.4 derece üzerinde geçti.

Mevsim normalleri dışındaki sıcaklık Almanya’daki buzlu şarap hasadının yapılamamasına yol açarken İsveç ve Rusya’daki spor etkinlikleri için kâr getirilmek zorunda kalındı. Finlandiya, Helsinki’de ise ortalama Ocak ve Şubat sıcaklıkları 1981-2010 ortalamasının 6 derece üzerindeydi. Birleşik Krallık’ta ise yükselen sıcaklıklar nedeniyle 2015’teki gibi sellerin daha da şiddetlendiği görülüyor.

İklim Haber'i Telegram'da Takip Edin!İklim Haber'i Linkedin'de Takip Edin!

C3S’in müdürü Carlo Buontempo, “Aşırı hava olaylarının küresel ısınma ile daha da şiddetli hale gelmiş olması muhtemel. Bu kadar sıcak geçen bir kış görmek endişe verici ancak bu böyle bir iklim eğilimini yansıtmıyor. Özellikle tropik bölgeler dışındaki bölgelerde mevsimsel sıcaklıklar yıldan yıla önemli ölçüde değişebilir” dedi.

Ancak yine de, bilim insanları iklim değişikliğinin, küresel ölçekte aşırı sıcaklık olaylarını artıracağını öngörüyor. Avustralya yangınları nedeniyle ülke, kaydedilen en sıcak ikinci yazını geçirdi. Antarktika’da ise sıcaklıklar ilk defa Şubat ayında 20 derecenin üzerine çıktı.

Dünya çapında ise 2019, yeryüzü sıcaklıklarında en sıcak ikinci yıl olurken hem geçtiğimiz beş yıl hem de 10 yıl, son 150 yılın en sıcak yıllarıydı. El Nino sebebiyle sıcaklıkların yükseldiği 2016 ise en sıcak yıl olarak kayıtlara geçmişti. Bilim insanlarına göre okyanuslardaki sıcaklıkların da 2019’da yeni bir rekor kırması gezegenin ısınmasının ne kadar “hızlı ve reddedilemez” olduğunu gösteriyor.

İngiltere merkezli Meteoroloji Ofisi (Met Office), Ocak ayında yaptığı açıklamada 2019 yılında iklim krizinin sonucu olarak bir dizi yüksek sıcaklık rekorunun kırıldığını açıklamıştı. 25 Temmuz’da İngiltere’de sıcaklıklar 38.7 dereceye kadar çıkmıştı.