;
Ekonomi Politika

Avrupa Daha İddialı Bir İklim Hedefi Arıyor

Avrupa Birliği, bu hafta emisyon azaltımına yönelik yeni bir hedef üzerinde bir anlaşma yapmak istiyor, ancak plan, iklim hedefini engellemekle tehdit eden bir bütçe anlaşmazlığına takıldı.

AB’nin yeni hedefini küresel bir zirvede ilan etmesinden önce, 27 ulusal lider bugün ve yarın Brüksel’de bir araya gelerek önümüzdeki 10 yılda emisyonları 1990 seviyelerine göre en az %55 oranında azaltma konusunda anlaşmaya varacaklar.

Mevcut 2030 hedefi ise emisyonlarda %40 azaltım.

AB bu hafta bir anlaşma yapmak istiyor. Birleşmiş Milletler, 12 Aralık’ta dünya liderlerinin daha yüksek iklim hedefleri sunacağı küresel bir zirveye ev sahipliği yapıyor. Brüksel ise eli boş görünmek istemiyor.

Bu hafta bir anlaşmaya varılamaması, muhtemelen AB’nin 2015 Paris Anlaşması kapsamında bu yıl yeni bir emisyon azaltım taahhüdünü sunma sözünü bozması anlamına gelebilir ve bloğun prestijine bir başka potansiyel darbe vurabilir.

Bütçe Tartışması

Kaynaklar, AB’nin bu hafta yapacağı anlaşmanın, COVID-19 kurtarma fonunu içeren 1.8 trilyon euroluk 2021-2017 bütçesini aşan bir çekişmeye bağlı olduğunu söylüyor.

Hem yargı hem de medya bağımsızlığı konusunda AB’nin incelemesi altında bulunan Polonya ve Macaristan, hukukun üstünlüğüne saygı gösterilmesi koşuluna bağlı olarak para elde edilmesine itiraz ettikleri için bütçeyi engelliyorlar.

İklim ve bütçe sorunları birbiriyle bağlantılı. AB, bütçesinin %30’unun ülkelerin emisyonlarını azaltmalarına yardım etmek için harcanacağını söyledi. Para sorunları çözülürse, diplomatlar bir iklim anlaşmasının muhtemel olduğunu söylüyor.

Şartlar

Tüm AB liderleri iklim anlaşmasını desteklemeli. AB yetkilileri, iyi haberin hiçbir ülkenin “en az %55” hedefine karşı çıkmaması olduğunu söylüyorlar.

Aksine asıl zorluk, Polonya ve Çekya gibi kömüre bağımlı enerji yoğun endüstrilerle doğu devletlerini kazanmak. Karbondan arındırmaya yardımcı olmak için AB desteğinin daha açık garantilerini istiyorlar.

Neden %55?

Avrupa Komisyonu, AB’nin 2050 itibariyle net sıfır emisyon taahhüdünü gerçekçi bir şekilde yakalayabilmesi için bu 10 yılda “en az %55” oranında azaltım yapılması gerektiğini söylüyor.

Küresel olarak uygulanırsa net sıfır hedefi, küresel ısınmayı endüstri öncesi döneme kıyasla 1.5 derecede sınırlayarak iklim değişikliğinin en yıkıcı etkilerini önleyebilir.

Henüz bir hareketlenme yok. Şimdiden, ortalama küresel sıcaklıklar 1 dereceden fazla artarak şiddetli orman yangınlarını, daha güçlü kasırgaları ve daha sık ve yoğun ısı dalgalarını körüklüyor.

AB hedefini onaylaması gereken Avrupa Parlamentosu, 2030 itibariyle emisyonlarda %60 oranında daha iddialı bir azaltım istiyor. Çevre savunucuları, gezegenin ısınmasının önemli bir tarihsel kaynağı olarak AB’nin diğer bölgelerden daha hızlı azaltım yapması gerektiğini savunuyorlar.

Bu Daha Başlangıç

AB, ekonomisini daha az kirletecek şekilde dönüştürmek için bir dizi politika tasarlıyor.

AB tahminlerine göre, yeni hedef, bu 10 yılda yılda 350 milyar euroluk ekstra enerji sektörü yatırımı gerektirecek. Önümüzdeki yaz yapılacak politika önerileri, havayolları için karbon maliyetlerini artıracak, otomobiller için emisyon sınırlarını sıkılaştıracak ve yenilenebilir enerji kapasitesini artıracak.