;
Ekonomi

Avrupa Bir İleri Bir Geri: Trans Adriyatik Boru Hattı’na 1.5 Milyar Euroluk Kredi

Avrupa Yatırım Bankası (EIB), Azerbaycan’dan İtalya’ya gaz taşıyacak boru hattı projesi için 1.5 milyar euro (1.86 milyar dolar) değerindeki krediyi geçtiğimiz gün onayladı.

Avrupa Yatırım Bankası (EIB), Güney Gaz Koridoru olarak bilinen 3500 km’lik boru hattının bir bölümünü oluşturan Trans Adriyatik Boru Hattı (Tap) projesi için 1.5 milyar euro (1.86 milyar dolar) değerindeki krediye geçtiğimiz salı günü onay verdi. Tap, kuzey Yunanistan’dan başlayıp, Arnavutluk’a ulaşacak, oradan ise Güney İtalya’ya doğru denize inecek.

EIB yönetim kurulu tarafından yapılan açıklama, Avrupa’nın en büyük fosil yakıt projesinin toplam halka arzını 3.5 milyar dolara çıkarıyor. Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası, Dünya Bankası ve Asya Altyapı Yatırım Bankası da proje için kredi vereceklerini taahhüt etmişti.

“Tarihi bir hataya tanık olduk”

Çevre savunucuları, fosil yakıtlara yapılan büyük yatırımların daha temiz enerji türlerine yapılacak yatırımları engelleyeceğini belirtiyorlar. “Bugün EIB tarafından yapılan tarihi bir hataya tanık olduk” diyen Counter Balance yöneticisi Xavier Sol, bu karar ile bankanın iklim mücadelesindeki zayıf değerlendirmesini ve Türkiye ile Azerbaycan’daki sorunlu insan hakları durumunu önemsemediğini gösterdiğini ifade ediyor.

Friends of the Earth Europe adlı kuruluşta görev alan Colin Roche ise Avrupa Yatırım Bankası’nın, fosil yakıt kullanım penceresinin kapanıyor olmasına rağmen Avrupa’yı utanmazca on yıllar sürebilecek fosil yakıt bağımlılığına sürüklediğini belirtiyor.

Gazın bir kısmı Hazar Denizi’nin Azerbaycan bölümündeki sahalardan alınacak. Boru hattı operatörleri, Rusya’nın boru hattını kullanmasına izin vermek için anlaşmalar imzaladı. Azerbaycan, geçtiğimiz yıl, insan hakları standartlarını karşılamakta tekrar tekrar başarısız olduktan sonra küresel yeraltı kaynakları endüstrisi izleme kurulundan çekilmişti. Ancak bu gelişmeye rağmen çok taraflı bankalar kredi anlaşmasından caydırılamadı.

Climate Home News, geçen yıl, Avrupa Komisyonu Başkan Yardımcısı Maroš Šefčovič ile iklim ve enerji komisyon üyesi Miguel Arias Cañete’in EIB’nin projeye destek vermesi için lobi faaliyetleri yürüttüğünü bildirmişti.