;
Bilim

“Atmosferdeki Karbondioksit Yoğunluğu 450 ppm’e Ulaşabilir”

İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Uçak ve Uzay Bilimleri Fakültesi Meteoroloji Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hüseyin Toros, eğer önlem alınmazsa atmosferdeki karbondioksit yoğunluğunun 2040’a kadar 450 ppm’e ulaşabileceğini söyledi.

AA’nın Ulusal Okyanus ve Atmosfer Dairesi (NOAA) verilerinden derlediği bilgilere göre, sanayileşme dönemi öncesindeki son 400 bin yılda atmosferdeki karbondioksit (CO2) oranı 200 ile 280 ppm (milyonda bir birim) civarında seyretti.

Sera etkisine neden olan başlıca gazlardan olan karbondioksit değerleri 1880’de yaklaşık 291 ppm iken, 140 yıl sonra bugün bu değer %42 artarak 412 ppm değerine ulaştı.

Fosil yakıtların aşırı kullanımı, kaynaklarda yapılan israflar ve diğer insan faaliyetleri sonucu atmosferdeki seragazları artmaya devam ediyor.

İklim Haber'i Telegram'da Takip Edin!İklim Haber'i Linkedin'de Takip Edin!

Karbondioksit oranındaki artışı değerlendiren İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Uçak ve Uzay Bilimleri Fakültesi Meteoroloji Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hüseyin Toros, atmosferdeki karbondioksit miktarının kritik seviyelere ulaştığını söyledi: “Sanayileşmeyle beraber yer altında milyonlarca yıldır biriken karbonun hızla tüketilmesi sonucunda başta karbondioksit olmak üzere atmosferdeki seragazları her gün artıyor. Bu da dünyamızın daha fazla ısınmaya devam ederek küresel iklim değişikliğinin etkilerini daha fazla yaşatıyor” dedi. Prof. Dr. Toros, atmosferdeki karbondioksit oranındaki artışın temel nedeni insan kaynaklı faaliyetler olduğuna göre güvenli ve sürdürülebilir bir gelecek için hükümetlerin ve bireylerin önlem alması gerektiğini ifade etti.

Prof. Dr. Toros’a göre; karbondioksit oranındaki artış bu hızla sürerse sıcaklık rekor seviyelere çıkabilir ve kuraklık, aşırı yağış, sel, fırtına, hortum ve kasırgalar gibi aşırı hava olaylarının sıklığı ve gücü artabilir: “Fosil yakıtların verimsiz kullanılmasının ve aşırı tüketimin önüne geçilmesi gerekiyor. Yenilenebilir enerjiye geçiş hızlandırılmalı. Enerjinin etkin ve verimli kullanılmasıyla karbondioksit emisyonu azalacak ve atmosferde karbondioksit yoğunluğunun artışı durdurulabilecek. Eğer önlem alınmazsa yapılan kestirim model sonuçlarına göre 2040 yılında atmosferde karbondioksit yoğunluğunun 450 ppm değerine ulaşması bekleniyor.”