;
Politika

Artık Kongo da Paris Anlaşması’nda Anlaşmayı Yürürlüğe Sokan Ülke Sayısı 171’e Çıktı

Demokratik Kongo Cumhuriyeti 13 Aralık’ta Paris Anlaşması’nı meclisten geçirerek yürürlüğe soktu. Böylece anlaşmayı yürürlüğe sokan ülke sayısı 171’e yükseldi.

Paris Anlaşması’nın 2. yılının kutlandığı Aralık ayında anlaşmayı yürürlüğe sokan ülke sayısı 171’e çıktı. Demokratik Kongo Cumhuriyeti’nin geçtiğimiz 13 Aralık’ta anlaşmayı yürürlüğe soktuğu UNFCCC’nin web sitesinde yer aldı.

Paris Anlaşması 2015 yılında Paris’te düzenlenen COP21 zirvesinde kabul görmüştü. Anlaşma, imzalanmasının ardından bir yıl geçmeden ve bu denli iddialı bir küresel anlaşma için olağanüstü hızlı bir şekilde, 4 Kasım 2016’da yürürlüğe girmişti. Anlaşmanın beklenenden daha hızlı onaylanmış olması, onaylanması için yedi yıl beklenen 1997 tarihli Kyoto Protokolü’yle karşılaştırıldığında, küresel düzeyde iklim değişikliğini sınırlandırma taahhütlerine güçlü bir bağlılık olduğunu ortaya koyuyor.

İklim değişikliği ile mücadelenin küresel çerçevesini belirleyen Paris Anlaşması’nın kabulünün 2. yılında Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron himayesinde toplanan “Tek Gezegen” iklim zirvesi ise anlaşmayı yeni iklim eylemi haberleri ve girişimlerin duyuruları ile taçlandırdı; zirvede düşük karbon ekonomisine geçişe dair piyasalara güçlü sinyaller verildi.