;
Bilim

Amsterdam’daki Kanal Tekneleri Elektrikle Çalışacak

Amsterdam’ın Yeşil Parti’den yeni seçilen belediye başkanı, 2025 ile birlikte şehir merkezindeki teknelerin dizel yakıtla çalışmasını yasakladı. Bunun üzerine eski tekneler elektrikle çalışmak üzere dönüştürülmeye başlandı.

Amsterdam’ın yüzyıllık kanal teknesi Gerarda Johanna, ahşap panelleriyle klasik bir görünüme sahip olsa da döşeme tahtasının altında 66 adet lityum bataryalı yüksek bir teknoloji barındırıyor.

Tekne, Amsterdam’ın yeni Yeşil Parti belediye başkanının iklim değişikliği ile mücadele kapsamında şehrin merkezindeki antik kanallarda dizel motorları 2025 yılına kadar tamamen yasaklamasından dolayı böyle bir değişim geçirdi.

Şehir sözcüsü Wouter Keuning, şehir sularındaki 550 adet ticari teknenin %75’inin emisyon yaymamasına adına geçireceği dönüşüm için çalışmaların başladığını belirtti.

İklim Haber'i Telegram'da Takip Edin!İklim Haber'i Linkedin'de Takip Edin!

Amsterdam’ın en popüler turistik etkinliklerinden biri olan kanal tekneleri günde 14 saat kullanılıyor ve yılda 4 milyon yolcu taşıyor.

Gerarda Johanna isimli teknenin kendi limanı ve şarj cihazı durağı bulanıyor.

Gerarda Johanna’nın bataryalarını temin eden Super B şirketinin kurucusu Kees Koolen, “İnsanlar her zaman bir yılda yapabileceklerini abartıyorken 10-20 yılda yapabileceklerini azımsıyor” dedi.

Koolen, daha ucuz güneş enerjisi ve yeni depolama çözümleriyle ulaşımda emisyon nötr hedefine beklenenden hızlı ulaşılabileceğini de ekledi.

1922’de yapılan Gerarda Johanna gibi teknelerin dönüştürülmesi hem mühendislik hem de estetik bilgisi gerektiriyor.

Yeni bir elektrikli tekne inşa etmenin maliyeti 1 milyon euro iken, var olan bir tekneyi dönüştürmenin 50 bin ila 150 bin euro arası değişen bir maliyeti bulunuyor. Şehrin en büyük tekne operatörü Rederij Kooij, filosundaki 29 teknenin 13’ünü çoktan elektrikli hale getirdi.

Şehirdeki 12 bin eğlence teknesinin çoğu özel şahsa ait ufak teknelerden oluşuyor ve yalnızca %95’i emisyona neden oluyor.

Çoğunun satılması veya değiştirilmesi beklenen bu teknelerin elektrikli hale getirilmesinin masrafı boyutlarına göre 4 bin ila 40 bin euro arasında değişiyor.

Keuning, “Şehir aktif olarak şarj cihazları sunuyor ve bu oldukça karmaşık bir proje” dedi.

Amsterdam yetkilileri, 2021’in sonuna kadar 100 adet tekne şarj cihazı durakları kurmak üzere uzmanlarla çalışıyor.

Haber Merkezi

İklim Haber - Haber Merkezi