;
Bilim

Amazon’daki Ormansızlaşma ile Brezilya’nın Karbon Emisyonları 2019’da %9,6 Arttı

Yeni yayımlanan bir rapora göre, Brezilya Devlet Başkanı Jair Bolsonaro yönetiminin ilk yılı olan 2019’da, Amazon’daki ormansızlaşma nedeniyle ülkenin emisyon oranları %9,6 arttı.

Geçtiğimiz Cuma günü sonuçları açıklanan yeni bir rapor, Brezilya’nın karbon emisyonlarının, Devlet Başkanı Jair Bolsonaro hükümetinin ilk yılı olan 2019’da Amazon’da daha yüksek ormansızlaşma nedeniyle %9,6 oranında arttı.

Veriler, Brezilya’nın bu yılki karbon emisyonu hedeflerini karşılayamayacağını ve 2025 hedefinden uzaklaştığını gösteriyor.

Ülkedeki, konuyla ilgili en kapsamlı çalışma olan SEEG’e göre Brezilya, 2019’da 2.175 milyar ton karbondioksit eşdeğeri saldı.

2018’de karbondioksit emisyonları 1,98 milyar tona ulaştı ve bu miktar 2017’ye göre %0,3 daha fazla.

Brezilya, 2004’ten 2012’ye kadar olan emisyonları azaltmayı başardı, ancak yeni veriler, 2009 Kopenhag İklim Zirvesi öncesinde kabul edilen gönüllü hedeflere rağmen bu eğilimin tersine döndüğünü gösteriyor.

SEEG çalışmasını koordine eden iklim uzmanı Tasso Azevedo, “Tehlikeli bir şekilde yanlış yöne gidiyoruz. 2010 yılında ulusal iklim yasasının düzenlenmesinden bu yana Brezilya, saldığı seragazı miktarını azaltmak yerine yıllık %28 oranında artırdı” dedi.

Çalışma, 2019’daki emisyon artışının, Brezilya’nın toplam karbondioksit emisyonlarının % 44’ünü oluşturan Amazon’daki ormansızlaşmadan kaynaklandığını belirtiyor.

Tarıma yönelik arazi kullanımındaki değişiklikler ve artan büyükbaş hayvan çiftlikleri, emisyonların artışındaki ikinci faktör.

2018’de Brezilya’nın karbon emisyonları, ormansızlaşmanın artmasına rağmen sabit kaldı çünkü etanol ve rüzgar enerjisi gibi temiz enerji kaynaklarının daha fazla kullanılmasıyla dengelenmişti.