;
Politika

Amazon Çalışanları Şirketin İklim Politikalarını Protesto Ediyor

Yüzlerce Amazon çalışanı işlerini riske atarak şirketlerini iklim krizi konusunda yeterli adımları atmadığı gerekçesiyle eleştirerek bir sanal protesto başlattı. 

“İklim Adaleti için Amazon Çalışanları” (AECJ) isimli grup tarafından organize edilen protestonun sanal bildirisine 340’tan fazla çalışan imza attı. Şirketin bu kişilere mail atarak eylemlerine devam ettikleri takdirde işten çıkarılmakla tehdit ettiği belirtiliyor.

Sosyal medyada da konuyu gündeme getiren ve düşüncelerini açıklayan çalışanlar bunun ahlaki sorumlulukları olduğunu ve iletişim departmanında yapılan değişikliklerin bu sorumluluklarını engelleme amaçlı olduğunu ifade ediyor.

AECJ’den Mark Hiew Earther’a verdiği röportajında,  riski göze alarak neden bu protestoya katıldığını “Amazon çalışanları, iklim krizi gibi kritik başlıkları özgür bir şekilde gündeme getirebildikleri ve bu noktada şirketin rolünü tartışabildikleri bir yerde çalışmak istiyorlar. Konuşmamızı engelleyen politikalar bize uymuyor. İklim krizinden korkuyoruz. Neler olduğundan bahsetmezsek oldukça yıkıcı sonuçlarla karşılaşacağımızı düşünüyoruz. Bu sorun milyonlarca hayatı riske atıyor ve bunu konuşmak zorundayız” sözleriyle açıkladı.

Amazon sözcüsü ise yaptığı açıklamada, “Tüm çalışanlarımız yapıcı olacak şekilde sosyal sorumluluk olarak gördükleri konuları, Amazon içerisinde konuyla ilgili birimlerle bunu paylaşmak ve şirket içerisinde gerekli gördükleri girişimleri yapmakta özgürdür. Amazon’un sürdürülebilirlik ve diğer konular üzerinde çalışan ekipleri mevcut. Ne var ki, her konuda olduğu gibi bu konularda da şirketin dış dünya ile iletişimi şirket politikaları doğrultusunda gerçekleşmek zorundadır. Çalışanların şirketi ya da bu konular üzerinde emek sarfeden meslektaşlarını yanlış temsil edecek şekilde kamuoyuna doğrudan seslenmesine müsaade edemeyiz” dedi.

2040 Yılında Sıfır Emisyon Hedefi

Sözcü, Amazon’un 2040 yılına kadar kargo transferi alanında sıfır karbon emisyonu hedeflediğini ancak protesto eden çalışanların cezalandırılıp cezalandırılmayacağı konusu cevapsız bırakıldı.

Amazon daha önce de birçok kez çalışma koşulları nedeniyle protesto edilmişti.