;
Politika

Almanya’daki Koalisyon Görüşmelerinde Kömürden Çıkış Tarihi 2030 Olarak Belirlendi

Reuters’e göre Almanya’daki koalisyon görüşmelerinde 2030’da kömürden çıkış konusunda mutabık kalındı.

Koalisyon görüşmelerindeki katılımcılar, Salı günü Reuters’e verdikleri demeçte, yeni bir hükümet kurmak için müzakerelerde bulunan Alman Sosyal Demokratlarla Yeşiller ve Liberallerin, ortak bir anlaşma ile 2030 yılına kadar kömürü terk etmeyi kabul ettiklerini söyledi.

Görüşmelere yakın bir kaynağa göre, üç partinin bir koalisyon anlaşmasını perçinlemenin son aşamalarında olduğunu ve anlaşmayı bugün sunmayı umduklarını söyledi.

Avrupa’nın en büyük ekonomisinin, karbon nötr olma tarafına geçtiği bu günlerde, iklim politikası yeni hükümet için en yakın izlenen alanlardan biri oldu.

Reuters’e konuşan katılımcılar, üç partinin de 2040 yılına kadar gazdan elektrik üretiminin sona ermesi konusunda aynı fikirde olduklarını, ayrıca yeni yapılacak binalar için gazlı ısıtma sistemlerinin yasaklanacağını ve mevcut binalarda bulunan sistemlerin değiştirileceğini söyledi.

Katılımcılar, Avrupa Komisyonu’nun planlarındaki tarihe de denk geldiği gibi, 2035 yılına kadar içten yanmalı motorlu otomobil satışlarının sona ereceğini beyan etti. Yeşiller, bu kararı daha erken bir tarihe almak istemişti.

Taraflar ayrıca “mavi” hidrojen kullanımının veya yeraltı, deniz altı depolama sahalarında tutulan CO2 emisyonları ve doğalgazı kullanarak hidrojen üretiminin de önünü açmak istiyor.

Koalisyondan çıkan bir başka çıktı ise, sanayi ve enerji politikasını kapsamına alacak şekilde güçlendirilmiş bir iklim bakanlığı kurulmasının ortak paydada istenmesi.

Etiketler