;
Politika

Almanya Ulusal Su Stratejisini Uygulamaya Koyuyor

su stratejisi

Almanya geliştirdiği su stratejisi ile iklim krizinin doğa ve insanlar üzerindeki sonuçlarını hafifletmeyi amaçlıyor.

Almanya kabinesi, Avrupa’nın en büyük ekonomisinin su güvenliğini sağlamak için iklim değişikliğinin neden olduğu uzun kurak mevsimler ve sıcak hava dalgalarıyla başa çıkmayı amaçlayan ulusal bir su stratejisi üzerinde anlaşmaya vardı.

Almanya görece su zengini bir ülke, ancak son yıllarda haftalarca süren yüksek sıcaklıklar ve yetersiz yağış, ülkenin ticari arteri olan Ren nehrinin su seviyelerini ciddi seviyede azalttı ve ülkenin birçok yerinde çiftçilerin mahsullerini vurdu.

İlk ulusal su stratejisinde Berlin, ormanlarda, taşkın yataklarında, kasabalarda ve köylerde su rezervuarları kurmayı amaçlıyor.

Hedefleri 2050’ye kadar tamamlanacak olan strateji, ormanların ve yeşil alanların restore edilmesini ve su tüketicilerinin sıralamalara göre sınıflandırılması yoluyla bölgesel kıtlıklar durumunda su dağıtımını düzenleyecek kılavuzların geliştirilmesini içeriyor.

120 sayfalık strateji, yerel ve federal hükümetlerin yeni bir kayıt sistemi aracılığıyla ülkede nerede ve ne kadar su bulunduğuna dair genel bir bakış elde edebilmesi gerektiğini gösterdi.

Almanlar, diğer sanayileşmiş ülkelere kıyasla daha düşük günlük su tüketim seviyelerine sahip olsa da, strateji su tasarrufu için teşvikler getirmeyi inceliyor.

Çevre Bakanı Steffi Lemke yaptığı açıklamada, “İklim krizinin insanlar ve doğa üzerindeki sonuçları bizi harekete geçmeye zorluyor” dedi.