;
Ekonomi

Almanya Ticari Anlaşmazlıkları Önlemek İçin “İklim Kulübü” Öneriyor

Almanya, AB’nin ABD, Japonya ve hatta muhtemelen Çin gibi diğer ülkelerle, planlanan bir karbon sınırı vergisi gibi yeşil gümrük vergileriyle bağlantılı ticari sürtüşmelerden kaçınmak için bir “iklim kulübü” oluşturmasını istiyor.

Almanya Başbakan Yardımcısı ve Maliye Bakanı Olaf Scholz, AB dönem başkanlığını yürüten Portekiz Başbakanı Antonio Costa ile yaptığı görüşmeden sonra, Avrupa’nın karbon emisyonlarını azaltmak için diğer ülkelerle, ortak kurallar ve standartlar üzerinde anlaşmak için işbirliği yapması gerektiğini söyledi.

Scholz, iklim koruma önlemlerinin, özellikle enerji yoğun sektörlerdeki Alman ve Avrupalı şirketlerin rekabet gücü üzerinde etkisi olacağını ifade etti.

AB; ABD, Kanada, İngiltere, Japonya ve Çin gibi diğer ülkelere de aynı adımları ve ilkeleri tartışmak ve üzerinde anlaşmak için adım atmalı.

Scholz, “Bunu yapmak için, bir tür kulübe sahip olmayı, benzer şeyler yapmaya istekli olan ve birbirleriyle rekabet etmeyen, ancak dünyada daha iyi bir iklime sahip olmak için mücadele eden insanlardan bahsetmek iyi bir fikir” dedi.

27 AB hükümet lideri, bugün ve yarın (24-25 Mayıs) AB’nin net emisyonlarda 1990 seviyelerine göre en az %55 azaltımı hedefleyen yeni 2030 iklim hedefine nasıl ulaşmayı planladıklarını tartışmak için bir zirve düzenleyecek.

Zirve, Temmuz ayında karbon piyasası reformları ve daha iddialı yenilenebilir enerji hedefleri dahil olmak üzere hedefe ulaşmak için büyük bir iklim politikaları paketi önerecek olan Avrupa Komisyonu’na bir yön verecek.

Haziran ayında, Avrupa Komisyonu’nun ayrıca bloğun karbondioksit emisyon ticaret planını nasıl genişleteceği ve yeşil teknolojilere yapılan yatırımların daha az katı iklim koruma politikalarına sahip ülkeler tarafından “kirli rekabet” ten nasıl korunacağına dair öneriler sunması bekleniyor.

Haber Merkezi

İklim Haber - Haber Merkezi