;
Politika

Almanya Taahhütlerine Rağmen Denizaşırı Gaz Projelerini Finanse Edecek

gaz

Almanya, uluslararası fosil yakıt finansmanını sona erdirme taahhüdünü potansiyel olarak ihlal ederek, denizaşırı gaz projelerini 2025 yılına kadar desteklemeyi planlıyor.

Almanya’nın ihracat kredi kuruluşu, enerji sektöründe garanti sağlanmasına yönelik politika taslağını yayımladı ve bunları iklim koruma hedeflerine bağlama girişimi olarak tanımladı.

Alman ajansının operasyonlarını COP26’daki denizaşırı kömür, petrol ve gaz projelerine yönelik finansmanı sona erdirme taahhüdüyle uyumlu hale getirmesi bekleniyordu.

Teklife göre, Alman hükümeti artık kömür ve petrol operasyonlarını desteklemeyecek. Ancak fosil gazı için bir dizi istisnaya yer verdi.

“Bilim Karşıtı” Politika

Oil Change International kampanya grubundan Adam McGibbon, bu yeni politikanın yayımlanmasının ardından Almanya’nın iklim lideri olma iddialarının “gülünç” olduğunu söyledi.

“Bu politika bilim karşıtıdır, dünyadaki bilim insanlarının bize söylediği her şeye aykırıdır. Eğer dünya iklim hedeflerini tutturacaksa, hiçbir yeni fosil yakıt altyapısı inşa edilemez” dedi.

Ajans, ulusal güvenlik tarafından gerekçelendirildiğinde 2025 yılına kadar yeni gaz sahalarının ve ilgili ulaşım tesislerinin geliştirilmesini desteklemeye devam edecek.

Uluslararası Enerji Ajansı geçen yıl yeni kömür, petrol ve gaz üretimine yapılan yatırımın küresel ısınmayı 1.5 derece ile sınırlandırmakla bağdaşmadığı konusunda uyardı.

Uluslararası Sürdürülebilir Kalkınma Enstitüsü’nün (IISD) enerji yollarını inceleyen bir araştırmasına göre, benzer şekilde, iklim bilimcileri arasında herhangi bir yeni gaz sahası geliştirmenin ısınmayı 1.5 derece ile sınırlandırmakla “uyumsuz” olduğu konusunda “büyük bir fikir birliği” var.

Gazının üçte biri için Rusya’ya güvenen Almanya, denizaşırı alternatifleri seçti, hatta kendisini yeni yüzer terminallerle yeni LNG ithalat kapasitesi ile donattı.

2025 Son Tarih

Alman yönergeleri, sanayileşmiş ülkelerde 2025’e kadar ve gelişmekte olan ülkelerde 2029’a kadar mevcut gaz çıkarma ve taşıma projelerinin sürdürülmesi için ihracat garantilerinin sağlanmasına da izin verecek. Bu, yalnızca projelerin ömrünü veya üretim kapasitesini uzatmayan faaliyetler için geçerli olacak.

Mevcut gaz santrallarının karbon yakalama ve depolama (CCS) teknolojileriyle güçlendirilmesi de kamu finansmanı için uygun olacak.

Reuters’in bildirdiğine göre, Alman ekonomi bakanlığı sektör yönergelerinin uluslararası taahhütleri yerine getirdiğini ve gaz koşullarının çok katı ve çok sınırlı olduğunu söyledi.

Politikanın istişare sürecinden geçtikten sonra yıl sonuna doğru yürürlüğe girmesi bekleniyor.

Alman ajansı gibi ihracat kredisi kurumları, yatırımın belirli sektörlere yönlendirilmesinde etkili. Bunu, ihracatçılara devlet destekli krediler, garantiler veya sigortalar sunarak yapıyor.

Almanya, Kasım 2021’de COP26’da denizaşırı fosil yakıt projelerine yönelik kamu finansmanını 2022’nin sonuna kadar durdurma taahhüdünü imzalayan 39 ülke ve finans kurumu arasında yer almıştı.

Almanya’nın yanı sıra İngiltere, Fransa ve Kanada gibi ülkeler de taahhütte bulundu.