;
Ekonomi

Almanya Rüzgar Enerjisi Hedefini Güçlendiriyor

Yeni 2030 hedefi, Almanya’nın karadaki rüzgar enerjisi kapasitesinin iki katına çıkarak 115 GW’a artırılmasını gerektiriyor; bu, 38 nükleer santralın kapasitesine eşdeğer.

Alman hükümeti, Rus fosil yakıtlarına olan bağımlılığını azaltmaya ve iklim hedeflerine zemin hazırlamaya çalışırken, hükümetin iddialı yenilenebilir enerji hedeflerinin uygulanmasını sağlamak için, yeni bir rüzgar enerjisi hızlandırma paketini onayladı.

Alman hükümeti Nisan ayında, 2030 yılına kadar %80 yenilenebilir enerji hedefi getiren ve 2035 yılına kadar %100’ü hedefleyen bir yasal paketi kabul etmişti.

Yeni 2030 hedefi, Almanya’nın karadaki rüzgar enerjisi kapasitesinin iki katına çıkarak 115 gigawatt’a (GW) artırılmasını gerektiriyor; bu, 38 nükleer santralın kapasitesine eşdeğer. Aynı zamanda bu, yıllık kapasite artışının beş kat artarak 10 GW’a çıkması anlamına geliyor.

Ekonomi Bakanı Robert Habeck (Yeşiller Partisi) tarafından önerilen yeni yasa şunları öngörüyor:

– Almanya topraklarının %2’sinin en geç 2032 yılına kadar kara rüzgar enerjisi için tahsis edilmesi (bugün bu oran %0,8).

– Daha kolay izin prosedürlerinin uygulanması, çünkü “rüzgar santrallarının işletilmesi her şeyden önce kamu yararınadır ve kamu güvenliğine hizmet eder”.

– Rüzgar santralları ile konutlar arasındaki minimum mesafenin daha kolay azaltılması ve doğa koruma alanları için mesafe kurallarının düzenlenmesi.

Hükümetin kabine oylamasından sonra, parlamentonun, yaz tatilinden yani Temmuz ayının ilk haftasından önce paketi oylaması gerekiyor.

Almanya Friends of the Earth (BUND) Başkanı Olaf Bandt, yeni hedef ile ilgili, “Karasal Alanda Rüzgar Yasası’nın mevcut taslağı, nihayet karasal alanının ortalama yüzde ikisinin rüzgar türbinlerine sağlanmasını garanti ederek, enerji geçişinin tarihi bir dönüm noktası olabilir” dedi.